Το άνοιγμα του τουρισμού και οι ανοχύρωτες υγειονομικές δομές των νησιών

το-άνοιγμα-του-τουρισμού-και-οι-ανοχύρ-34340

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη φετινή τουριστική περίοδο στη χώρα από την πανέμορφη Σαντορίνη, καλώντας τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν τις διακοπές τους, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορονοϊού. Το βασικό επιχείρημα, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η τουριστική οικονομία, επικεντρώνεται στην προετοιμασία, που έχει γίνει στις δομές υγείας των νησιών, τα οποία αποτελούν τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνεται σε τουρίστες από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, όπου ο κορονοϊός προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου η κατάσταση ελέγχθηκε από την αρχή και σήμερα τα υγειονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ως προς τους αριθμούς νεκρών και θετικών κρουσμάτων, αποτελούν το σημαντικότερο πλεονέκτημά της στην προσπάθεια να διασωθεί ό,τι είναι δυνατό από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Λίγα 24ωρα πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε ξένους δημοσιογράφους, διέρρευσαν οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό, τον οποίο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση αναφορικά με την υγειονομική θωράκιση των περιοχών, που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους πρώτους ξένους τουρίστες. Ακούσαμε για δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, που θα αποτελέσουν νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των κλινών ΜΕΘ, όπου θα νοσηλευτούν πιθανά βαριά περιστατικά και δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες για τον τρόπο διακομιδής των ασθενών με εναέρια μέσα από τη νησιωτική στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στον συνολικό σχεδιασμό, αναφορικά με την προετοιμασία των υγειονομικών δομών στις τουριστικές περιοχές της χώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, στα οποία οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών καταγγέλλουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα. Στην Αλόννησο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει προσωπικό στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο όχι για να γίνει η σωστή διαχείριση ύποπτου ή ακόμη και θετικού κρούσματος κορονοϊού, αλλά ούτε καν για μία απλή ακτινογραφία!

Ο υφιστάμενος ιατρικός εξοπλισμός στις δομές των νησιών δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, επειδή δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στη Σκιάθο και τη Σκόπελο τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με τους μισούς γιατρούς, σε σχέση με τα όσα προβλέπουν οι εσωτερικοί τους κανονισμοί. Αρκετές από τις βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων δεν καλύπτονται ολόκληρο το 24ωρο, με τον δήμαρχο Αλοννήσου να αναγκάζεται πολλές φορές να ασκεί και καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρου. Το νέο όχημα, που θα παραλάβει το περιφερειακό ιατρείο του νησιού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα έχει και τις απαιτούμενες επιπλέον θέσεις οδηγών.

Ολες αυτές είναι ουσιώδεις ελλείψεις, οι οποίες δεν καλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στη φετινή τουριστική περίοδο, που θα εξελιχθεί στη σκιά της ανησυχίας για πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας, οι υγειονομικές δομές των νησιών παραμένουν ανοχύρωτες και οι επισκέπτες καλούνται να απολαύσουν τις διακοπές τους σε ειδυλλιακό περιβάλλον, που υπερτονίζεται, έτσι ώστε να μη φανούν οι ατέλειες και οι αρρυθμίες του εθνικού συστήματος υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου