Κανένα περιθώριο για χαλάρωση

κανένα-περιθώριο-για-χαλάρωση-51706

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ερευνα, η οποία διενεργήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου με τη συμμετοχή 100 επιχειρήσεων από 15 επαγγελματικούς κλάδους, δείχνει ότι αν κλείσει ξανά η πραγματική οικονομία, σε περίπτωση που επανακάμψει η πανδημία του κορονοϊού, μόλις το 15% των επιχειρήσεων θα καταφέρει να επιβιώσει. Τα προχθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ύφεση σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο, που δεν ήταν ο χειρότερος μήνας της κρίσης, την οποία προκάλεσε το γενικό lock down στην αγορά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον Απρίλιο, όταν η χώρα είχε τεθεί σε γενική καραντίνα, καθώς, βέβαια, και τον Μάιο, όταν άρχισε να επανεκκινεί η οικονομία με δειλά βήματα. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για διψήφιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος χρόνου, χωρίς να μπορούν προς το παρόν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού.

Ολα αυτά συνθέτουν ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας, που μόλις άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη, χτυπήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Πρέπει, λοιπόν, να γίνει αντιληπτή από όλους η τεράστια σημασία για την προστασία το γενικού πληθυσμού από πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η τήρηση των μέτρων, που συστήνουν οι ειδικοί και έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, αποτελεί καθοριστική δικλίδα ασφαλείας όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία.

Πιθανή νέα έξαρση του κορονοϊού δεν θα κοστίσει μόνο σε ανθρώπινες ζωές, καθώς το εθνικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση.

Το κόστος για την πραγματική οικονομία θα είναι οδυνηρό και οι συνέπειες μη αναστρέψιμες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι μόλις βγήκαν από την κρίση του περασμένου διμήνου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν δεύτερο lock down.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται, με τις παρενέργειες της κατάστασης να επηρεάζουν την καθημερινότητα και των Βολιωτών.

Τα όσα αποκαλύπτονται από την ιχνηλάτηση των επαφών των δύο ζευγαριών, που νόσησαν από τον κορονοϊό και ειδικά του ζευγαριού που επέστρεψε από τη Γερμανία και φέρεται να έχει σπάσει την 14ήμερη καραντίνα, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των ειδικών και αποδεικνύουν τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του ιού από απροσεξία.

Ούτε το εθνικό σύστημα υγείας, ούτε η οικονομία αντέχουν νέες περιπέτειες, τη στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το διπλό χτύπημα της πανδημίας στη δημόσια υγεία και την πραγματική οικονομία.

Η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη το καλοκαίρι, με την άφιξη τουριστών από χώρες του εξωτερικού. Ας αποδείξουμε, λοιπόν, ότι συνεχίζουμε να είμαστε υπεύθυνος λαός, που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία των μέτρων, που έχουν προτείνει οι ειδικοί επιστήμονες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου