Καμπανάκι κινδύνου

καμπανάκι-κινδύνου-52600

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το τελευταίο από τα δύο, μοναδικά μέχρι προχθές, θετικά κρούσματα κορονοϊού στη Μαγνησία καταγράφηκε στις 25 Μαρτίου. Από τότε ο νομός παρέμενε υγειονομικά καθαρός, παρά την έξαρση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Οι Μαγνησιώτες τήρησαν τα μέτρα της δίμηνης καραντίνας και συνέχισαν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη σταδιακή επάνοδο της κοινωνίας και της οικονομίας στη νέα κανονικότητα.

Τα νέα θετικά κρούσματα κορονοϊού στον Βόλο αλλάζουν, ωστόσο, όλα τα δεδομένα και πέραν της εύλογης ανησυχίας προκαλούν πλέον αρκετά ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο της καθημερινής μας λειτουργίας, καθώς δεν ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν έως και πριν από έναν μήνα. Το χρονικό διάστημα του περασμένου Μαρτίου, όταν εντοπίστηκαν τα δύο θετικά κρούσματα στη Μαγνησία, είχαν τεθεί σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους, ώστε να προφυλαχθούν.

Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς η αγορά είναι ανοιχτή και λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα εστίασης. Οι μετακινήσεις γίνονται δίχως αυστηρούς περιορισμούς και τα μέτρα ατομικής προστασίας χαλάρωσαν. Για αυτό ίσως εντοπίστηκαν τα νέα θετικά κρούσματα.

Οι επιστήμονες θεωρούν αναμενόμενη την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, από τη στιγμή που αποκαθίσταται σταδιακά η κανονικότητα στη χώρα μας. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αν αυξηθεί η καμπύλη της νοσηρότητας, θα επιστρέψουν τα μέτρα καραντίνας και οι απαγορεύσεις. Μάλιστα, μέλη της επιτροπής λοιμοξιολόγων, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά ο τουρισμός, αν τα υγειονομικά στοιχεία δεν είναι τα αναμενόμενα.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Μπορεί το δίμηνο των μέτρων καραντίνας να περιορίστηκαν σε εντυπωσιακό βαθμό τα νέα κρούσματα, ωστόσο τώρα, που έχει ανοίξει ξανά η αγορά και απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις, η πανδημία θα μας θυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι εδώ και απειλεί τη δημόσια υγεία.

Δεν χρειάζεται πανικός. Απαιτείται, ωστόσο, μεγάλη προσοχή ως προς την τήρηση των μέτρων για τις αποστάσεις και τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας. Αν εφησυχάσουμε και σταματήσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου. Το εθνικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί νέα έξαρση της πανδημίας, ενώ ο τουρισμός, που αρχίζει από τις 15 Ιουνίου με τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ενα ακόμη σημείο, που πρέπει να προσέξουμε, είναι οι δημόσιες συναθροίσεις και ο συνωστισμός σε ανοιχτούς χώρους. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος δεν είναι δυνατό να γίνει σωστή ιχνηλάτηση. Για αυτό οι διοργανωτές του αποψινού συλλαλητηρίου στην παραλία πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως και οι πολίτες που θα συμμετάσχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου