Το διακύβευμα του αυριανού συλλαλητηρίου

το-διακύβευμα-του-αυριανού-συλλαλητη-53837

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το αυριανό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων από τον Δήμο Βόλου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να εκφράσουν οι πολίτες την ανησυχία τους για ζήτημα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας, αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για τις πραγματικές διαστάσεις του. Οι διοργανωτές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η κινητοποίηση δεν θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους γνωστούς καταστροφολόγους και τρομολάγνους της πόλης.

Τόσο η καύση των σκουπιδιών, όσο και η δημιουργία εργοστασίου στον ΧΥΤΑ του Βόλου, που θα παράγει srf, αποτελούν θέματα, τα οποία μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια. Εχουν προηγηθεί μαζικές κινητοποιήσεις, που ανέδειξαν το συγκεκριμένο θέμα πανελλαδικά και έθεσαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στον Βόλο το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που σε άλλες χώρες έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα αποτελεί ουραγό της Ευρώπης και σε αυτό το ζήτημα, ενώ η κινητικότητα των τελευταίων ετών, με σκοπό τη δρομολόγηση λύσεων, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προέκυψε από το τελεσίγραφο για την επιβολή τσουχτερών χρηματικών προστίμων στη χώρα μας, σε περίπτωση που δεν εναρμονιστεί με τα όσα ισχύουν στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Στην πόλη μας το επίμαχο θέμα αποτέλεσε αφορμή για αντιπαραθέσεις, επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κινήσεις εντυπωσιασμού, ακόμη και για πράξεις, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας, όπως η εισβολή στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας τον περασμένο Αύγουστο. Ολα αυτά συνδυάστηκαν με πραγματικό βομβαρδισμό της τοπικής κοινής γνώμης από ανακοινώσεις με στοιχεία αμφίβολης αξιοπιστίας για την ποιότητα του αέρα, που αναπνέουν οι Βολιώτες.

Υπήρχαν φορές που η κατάσταση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου επιχειρήθηκε να συγκριθεί με αυτή σε μεγαλουπόλεις του πλανήτη, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τους αέριους ρύπους. Ο στόχος όσων χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη τακτική είναι προφανής, ωστόσο δεν συνεισφέρει στην προσπάθεια για υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών από πηγές με την απαιτούμενη επιστημοσύνη, που δεν λειτουργούν με ιδιοτέλεια και δεν τρομοκρατούν τον κόσμο, έτσι ώστε να διατηρούνται στην επικαιρότητα.

Η αυριανή κινητοποίηση στην παραλία του Βόλου δίνει την ευκαιρία στους διοργανωτές να ενημερώσουν με τεκμηριωμένο τρόπο τους πολίτες για τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της καύσης σκουπιδιών από τη βαριά βιομηχανία και της παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων, έτσι ώστε να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την ευρωπαϊκή οδηγία, που απαγορεύει την ταφή των σκουπιδιών. Εκφράζουμε την ελπίδα να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Οι κραυγές της κινδυνολογίας και της ανευθυνότητας δεν έχουν καμία θέση στο αυριανό συλλαλητήριο. Ετσι μόνο οι διοργανωτές του μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο για ένα φλέγον περιβαλλοντικό θέμα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα αδικήσει την προσπάθειά τους και θα προκαλέσει αμφιβολίες ως προς τα πραγματικά τους κίνητρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου