Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τουρισμός

αυστηρά-υγειονομικά-πρωτόκολλα-και-τ-55243

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ειδικές ενδείξεις για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, αντισηπτικά, ψηφιακά θερμόμετρα, προμετωπίδες για το προσωπικό και πλέξιγκλας στον χώρο του εστιατορίου είναι η νέα πραγματικότητα στα ξενοδοχεία, με το 10% των μονάδων της Μαγνησίας να επαναλειτουργεί, εφαρμόζοντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορονοϊού. Το μεγάλο ζητούμενο είναι βέβαια αν θα εφαρμοστούν, όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση, τα νέα μέτρα και αν θα προστατεύονται στον επιθυμητό βαθμό οι τουρίστες και οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Η νέα κανονικότητα στον τουρισμό είναι γεγονός και οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Δεν είναι μόνο η πραγματικότητα, που διαμορφώνουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ούτε το χαμένο τρίμηνο εξαιτίας των μέτρων καραντίνας. Ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την επάνοδο στην κανονικότητα της τουριστικής οικονομίας είναι η αβεβαιότητα ως προς τον αριθμό των τουριστών, που θα φτάσουν στη χώρα μας από προορισμούς, για τους οποίους έχει αποφασιστεί η άρση των απαγορεύσεων, σχετικά με τις αεροπορικές μετακινήσεις.

Στον εσωτερικό τουρισμό ελάχιστα μπορούν να ποντάρουν το φετινό καλοκαίρι οι ξενοδόχοι. Οι Ελληνες κλείστηκαν στα σπίτια τους για να προφυλαχτούν από την πανδημία και τώρα καλούνται να πληρώσουν το τίμημα για το δίμηνο λουκέτο στην πραγματική οικονομία. Οι άμεσες συνέπειες είναι οι μειώσεις μισθών εξαιτίας της αναστολής χιλιάδων συμβάσεων εργασίας, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα φανούν και οι συνέπειες του lock down σε ό,τι αφορά στους δείκτες της ανεργίας. Ο μέσος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, που έχει υποστεί μείωση αποδοχών έως και 20%, θα προσπαθήσει να σχεδιάσει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, έχοντας ως πρώτιστη μέριμνα την κάλυψη των άμεσων αναγκών του και όχι πώς θα κάνει φέτος διακοπές.

Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο τουρίστες καλούνται να σχεδιάσουν τις φετινές τους διακοπές υπό το πρίσμα των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία έχουν αποφασιστεί για την αποτροπή έξαρσης της πανδημίας. Στα αεροδρόμια οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, ενώ στα ξενοδοχεία η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση αντισηπτικού διαμορφώνουν πλέον μια νέα πραγματικότητα και καθορίζουν τη συμπεριφορά πελατών και εργαζομένων. Διακοπές σημαίνει ξεγνοιασιά, χαλάρωση και διασκέδαση, όχι φόβος για τον διπλανό, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μόνιμη χρήση αντισηπτικού. Αν «αποστειρωθούν» και οι ολιγοήμερες ετήσιες αποδράσεις μας, όπως έχει συμβεί με την καθημερινότητά μας, μπορεί να πετύχουμε τον στόχο για έλεγχο της πανδημίας, θα έχουμε χάσει, ωστόσο, το πραγματικό νόημα των διακοπών. Από την άλλη υπάρχει τεράστιος οικονομικός κλάδος, που συνεισφέρει στο 25% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Αν δεν καταφέρει να αναπληρώσει μέρος, έστω, από τις φετινές του απώλειες, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την πραγματική οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου