Ο παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τα θετικά δεδομένα κατά του κορονοϊού

ο-παράγοντας-που-μπορεί-να-ανατρέψει-τ-56265

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, που δημοσιοποιούνται όλο αυτό το διάστημα, καταδεικνύουν ότι η χώρα μας ελέγχει απόλυτα την πανδημία

Του Γιώργου Λαμπράκη

Χθες συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη της διαδικασίας για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Η εμπορική αγορά και η εστίαση επαναλειτουργούν στο σύνολό τους, η εκπαίδευση επανεκκίνησε και οι μετακινήσεις γίνονται κανονικά, με τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων και ατομικής υγιεινής σε πλήρη ισχύ.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, που δημοσιοποιούνται όλο αυτό το διάστημα, καταδεικνύουν ότι η χώρα μας ελέγχει απόλυτα την πανδημία τόσο σε ό,τι αφορά στους θανάτους, όσο και στα νέα κρούσματα. Παρ’ ότι άνοιξαν και πάλι τα εμπορικά καταστήματα, λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα η εστίαση και παρά το γεγονός ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων επαναλειτούργησαν, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει μονοψήφιος σε σχεδόν καθημερινή βάση, ενώ οι θάνατοι έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Οι πολίτες επέδειξαν υπευθυνότητα, κατόρθωσαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσουν ευλαβικά τα μέτρα, που πρότειναν οι ειδικοί και αποφάσισαν οι κυβερνώντες. Η μεγάλη ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων εξαιτίας της επαναλειτουργίας των σχολείων και των καταστημάτων εστίασης δεν επιβεβαιώνεται, καθώς από τη μία τηρούνται στο ακέραιο τα μέτρα, που έχουν θεσπιστεί για τις αποστάσεις και τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές τάξεις, όπως και των θαμώνων στα καταστήματα, ενώ από την άλλη η προσέλευση στα σχολεία και στις επιχειρήσεις εστίασης κάθε άλλο παρά η αναμενόμενη είναι.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα επιτυγχάνεται, ενώ αποδεικνύεται με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η χώρα μας είναι στην εποχή μετά την πανδημία μία από τις ασφαλέστερες στον πλανήτη. Το γεγονός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έτσι ώστε να μην εμπλακούν σε δυσάρεστες περιπέτειες, επιστρέφοντας στις χώρες τους μετά το φθινόπωρο.

Αυτό ακριβώς το σημείο είναι το πιο κρίσιμο για την Ελλάδα, καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας εντοπίζεται πλέον στον τουρισμό και στους επισκέπτες, που θα έρθουν στη χώρα μας από προορισμούς χωρίς παρόμοια επιδημιολογική εικόνα. Ακόμη και οι τουρίστες από χώρες, οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς, θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο, που σημαίνει ότι δεν διασφαλίζεται απόλυτα η δημόσια υγεία.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που ανακοινώθηκαν, αποσκοπούν στην προστασία εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τουριστών, ωστόσο δεν αποτελούν εγγύηση ότι από το φθινόπωρο δεν θα επανακάμψει η πανδημία και δεν θα επανέλθουν τα μέτρα καραντίνας. Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εθνικής οικονομίας, προκειμένου να περιοριστεί η εκτιμώμενη ύφεση μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα πιθανή αιτία αναζωπύρωσης της πανδημίας, αν δεν τηρηθούν ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου