Απογοητευτικά στοιχεία και εφιαλτικές εκτιμήσεις

απογοητευτικά-στοιχεία-και-εφιαλτικ-61589

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα πρώτα στοιχεία από την επανεκκίνηση κλάδων της πραγματικής οικονομίας, όπως η εστίαση, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς αρκετές εβδομάδες πριν αρχίσουν να φαίνονται οι οδυνηρές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού στην επιχειρηματικότητα. Στον Βόλο, το 40% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε καν, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, που επαναλειτούργησαν από την περασμένη Δευτέρα, καταγράφουν διαρκώς απώλειες ως προς τον τζίρο τους.

Οι συγκρίσεις με το χρονικό διάστημα προ κορονοϊού προκαλούν απελπισία και αναγκάζουν τους εκπροσώπους των κλάδων της πραγματικής οικονομίας να σημάνουν συναγερμό για το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να παραμείνουν ανοιχτές και κατά συνέπεια να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης κινδυνεύει να κλείσει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ στο εμπόριο οι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα ρευστότητας και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε ένα αποτέλεσμα, στην αναστολή λειτουργίας χιλιάδων καταστημάτων και την απόλυση υπερπολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ύφεσης, που είχαν προβλέψει οι άνθρωποι της αγοράς, προτού η χώρα μας ξεπεράσει την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε σχεδόν αλώβητη από την περιπέτεια της πανδημίας, ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες γίνονται ήδη αισθητές, μπορούν να προκαλέσουν μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση, που σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τα μεγάλα θύματα της διαφαινόμενης κατάρρευσης μεγάλου μέρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό, θα είναι οι εργαζόμενοι. Τα εποχικά επαγγέλματα θα πληγούν καίρια από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση δεν είναι δυνατό να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το έκτακτο βοήθημα των 534 ευρώ θα καταβληθεί το πολύ για το επόμενο δίμηνο. Η συνέχεια είναι αυτή που τρομάζει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό, που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

Η ΓΣΕΕ περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, με το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη να αμφισβητείται πλέον ξεκάθαρα και ο κίνδυνος παραβιάσεων των συνθηκών απασχόλησης αρχίζει να γενικεύεται. Πειστικές απαντήσεις στις αγωνίες μικρομεσαίων επαγγελματιών και εργαζομένων εξακολουθούν να μη δίνονται, παρά μόνο ένα άτολμο πακέτο μέτρων με πρόσκαιρο χαρακτήρα. Σαν να θέλει να βγει η κυβέρνηση από την υποχρέωση έναντι της πραγματικής οικονομίας. Σαν να επιδιώκει την επιβεβαίωση των καταγγελιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σκοπός της ΝΔ είναι η οικονομική επιβίωση του ισχυρότερου την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου