To διπλό στοίχημα της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος

to-διπλό-στοίχημα-της-κοινωνίας-και-του-62906

Πρέπει να διασφαλίσουν ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει να αναπτύσσεται μετά το φθινόπωρο, έτσι ώστε από την ερχόμενη χρονιά η χώρα μας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το διπλό στοίχημα, που καλείται να κερδίσει η χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό και η σταθεροποίηση της οικονομίας σε αβέβαιο και απρόβλεπτο περιβάλλον. Από τη μια μεριά οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια υπευθυνότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας, έτσι ώστε να παραμείνει υπό τον απόλυτο έλεγχο των υγειονομικών αρχών η πανδημία, από την άλλη η κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό στο σύνολο του πρέπει να διασφαλίσουν ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει να αναπτύσσεται μετά το φθινόπωρο, έτσι ώστε από την ερχόμενη χρονιά η χώρα μας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναφερόμαστε στο πολιτικό προσωπικό συνολικά και όχι μόνο στην κυβέρνηση, διότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, για την υλοποίηση των οποίων απαιτείται πρωτίστως συναίνεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μέχρι σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατάφεραν να εγγυηθούν με τη στάση τους την εξαιρετικά δύσκολη μετάβαση της κοινωνίας από την κανονικότητα προ κορονοϊού στο δίμηνο των σκληρών μέτρων καραντίνας. Τώρα πρέπει να κρατήσουν ανάλογη στάση, καθώς η χώρα κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στην εποχή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο να έχει εκλείψει ο κίνδυνος νέας έξαρσης.

Η άγονη και μικροκομματική πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στον σχεδιασμό για επάνοδο στη νέα κανονικότητα, αντίθετα ναρκοθετεί την προσπάθεια που έχει γίνει το τελευταίο δίμηνο. Η προσπάθεια απέτρεψε χιλιάδες θανάτους και διαμόρφωσε τις συνθήκες για την επιστροφή της χώρας με όσο το δυνατό πιο ταχύ ρυθμό στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται από τους πλέον ασφαλής τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, είναι το πλέον χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας, που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τους πολίτες και το πολιτικό προσωπικό.

Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται «αναζωπύρωση» της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή και το πακέτο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της κοινωνίας. Οσοι καλλιεργούν και ανατροφοδοτούν την ένταση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους πολίτες και εξυπηρετούν ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και επανόδου των πολιτών σε πραγματικότητα χωρίς τον φόβο του κορονοϊού και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Η πολιτική ένταση για την ικανοποίηση του στενού κομματικού ακροατηρίου και για τη δημιουργία εντυπώσεων στέλνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα στους πολίτες, που το τελευταίο δίμηνο έδωσαν μαθήματα ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας. Παράλληλα, απειλεί να ακυρώσει τον σχεδιασμό τόσο για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα της δίμηνης καραντίνας, όσο και για την προστασία της κοινωνίας από πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας μετά το φθινόπωρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου