Αισιοδοξία, ανασφάλεια, αλλά και προσδοκίες από την επανεκκίνηση της εστίασης

αισιοδοξία-ανασφάλεια-αλλά-και-προσδ-64170

Στην παρούσα φάση έχει πρωταρχική σημασία να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας τόσο από τους πελάτες, όσο βέβαια και από το προσωπικό των επιχειρήσεων εστίασης

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με αισιοδοξία, προσδοκίες, αλλά και ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα άνοιξαν οι επιχειρήσεις εστίασης, μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες. Η επάνοδος στη νέα κανονικότητα, την οποία διαμορφώνουν οι συνθήκες της εποχής, είναι εξαιρετικά δύσκολη και περιπλοκή διαδικασία. Απαιτεί μεγάλη προσοχή και προσήλωση ως προς την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και για την αποφυγή πιθανού δεύτερου lock down, που άπαντες αντιλαμβάνονται ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην πραγματική οικονομία.

Ηδη έχουν προκληθεί οικονομικές απώλειες, που δεν μπορούν να αναπληρωθούν, ούτε είναι δυνατό να τις καλύψουν τα κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Στην παρούσα φάση έχει πρωταρχική σημασία να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας τόσο από τους πελάτες, όσο βέβαια και από το προσωπικό των επιχειρήσεων εστίασης. Οι περιορισμοί ως προς τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων είναι σημαντικοί και αφαιρούν μέρος του τζίρου. Διασφαλίζουν, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό ότι δεν θα υπάρξει συνωστισμός και δεν θα ανατραπούν όσα πέτυχαν οι πολίτες στο δίμηνο της καραντίνας.

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εστίασης, φορώντας γάντια, μάσκες και ασπίδες προσώπου, προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το να δουλεύεις μέσα στο κατακαλόκαιρο με μάσκα στο πρόσωπο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, ωστόσο αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να μην ξανακλείσει η εστίαση και αν αυτό είναι δυνατό να επιστρέψουν στις εργασίες τους και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας από τα μέσα Μαρτίου.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης του Βόλου, που άνοιξαν και πάλι από χθες, απασχολούν το 50% με 60% του προσωπικού τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για χιλιάδες νέους, κυρίως, που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με το έκτακτο κρατικό βοήθημα των 534 ευρώ. Η αποκατάσταση του αριθμού των εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης στα προ κορονοϊού επίπεδα αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του εγχειρήματος για την επανεκκίνηση του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αναμένονται ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις μετά το καλοκαίρι, καθώς εκτός από την εστίαση μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί και ο τουρισμός. Οι εκτιμήσεις για σχεδόν 600.000 ανέργους, πανελλαδικά έως τα τέλη Ιουλίου, εξαιτίας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας χιλιάδων απασχολούμενων στην εστίαση και τον τουρισμό, τρομάζουν, ωστόσο δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Παραμένουν, πάντως, εκτιμήσεις, που όλοι εύχονται να διαψευστούν.

Το οικονομικό πλήγμα στη χώρα μας από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού ήταν μεγάλο και οι αντοχές της εθνικής οικονομίας εξαιρετικά περιορισμένες. Κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις από το δίμηνο των σκληρών μέτρων καραντίνας αναμένονται ιδιαίτερα δυσάρεστες, ενδεχομένως δυσβάσταχτες για πολλές επιχειρήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε το πρώτο διάστημα επαναλειτουργίας της εστίασης, προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Στο μεταξύ ας σταματήσουν η καταστροφολογία και η τρομολαγνεία. Δεν κάνουν καλό ούτε στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, ούτε στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου