Πακέτο μέτρων με ημερομηνία λήξης

πακέτο-μέτρων-με-ημερομηνία-λήξης-69396

Οσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επάνοδος στα προ κορονοϊού οικονομικά επίπεδα

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το πακέτο των μέτρων διάσωσης της οικονομίας, επανεκκίνησης της εστίασης, στήριξης του τουρισμού και θωράκισης του ευαίσθητου τομέα της απασχόλησης από τις συνέπειες τις πανδημίας του κορονοϊού, αρχίζει και γίνεται αντιληπτό το εύρος των προβλημάτων τα οποία προκάλεσε και στη χώρα μας το δίμηνο της καραντίνας.

Η καθημερινότητά μας άλλαξε ήδη σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές μας επαφές. Το καλοκαίρι θα αλλάξει και ως προς τις οικονομικές μας δυνατότητες, καθώς ελάχιστοι είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που δεν θα επηρεαστούν έμμεσα ή άμεσα από το «τσουνάμι» των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα πληρώσουν πρώτοι και πολύ ακριβά το «μάρμαρο» του δίμηνου lock down, ενώ χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους.

Στο εξής, πρέπει να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους στα νέα δεδομένα και να οργανώσουν τις ζωές τους χωρίς το 20% των μηνιαίων αποδοχών τους. Τόσο υπολογίζεται το ποσοστό μείωσης των μισθών στους επαγγελματικούς κλάδους που θα πλήξει περισσότερο η πανδημία.

Το οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς θεωρείται προτιμότερο να γίνουν μειώσεις μισθών, παρά να χαθούν θέσεις εργασίας.

Το γεγονός ότι θα καλυφθεί μέρος των μισθολογικών απωλειών χιλιάδων εργαζομένων έως και τον Σεπτέμβριο προφανώς δεν ικανοποιεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους καθώς από το φθινόπωρο έρχονται τα δύσκολα. Μετά τον Σεπτέμβριο, που θα κάνουν ταμείο ο τουρισμός, το λιανεμπόριο και η εστίαση, θα φανεί στις πραγματικές του διαστάσεις το μέγεθος του προβλήματος και θα διαμορφωθεί ξεκάθαρο σκηνικό στον ιδιωτικό τομέα.

Αν οι τζίροι του καλοκαιριού στους παραπάνω επαγγελματικούς κλάδους είναι όντως συρρικνωμένοι, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος της τελευταίας δεκαετίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, αν δεν υπάρξουν από την πλευρά της πολιτείας ασφαλιστικές δικλίδες έτσι ώστε να μη σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το καθεστώς ευέλικτης απασχόλησης που έχει νομοθετηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, εργοδότες οι οποίοι δεν βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Σε αντίθετη περίπτωση η εκτίναξη της ανεργίας και οι δείκτες φτωχοποίησης του πληθυσμού θα κινηθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Οσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επάνοδος στα προ κορονοϊού οικονομικά επίπεδα. Για αυτό τα κυβερνητικά στελέχη ας χαμηλώσουν τους τόνους και ας στρωθούν στη δουλειά για να χαράξουν το σχέδιο για την προστασία της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης από το φθινόπωρο που θα έρθουν τα δύσκολα και δεν θα υπάρχει δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου