ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αβεβαιότητα και προσδοκίες

αβεβαιότητα-και-προσδοκίες-69518

Με τις μεζούρες ανά χείρας οι καταστηματάρχες στον πεζόδρομο της Κουμουνδούρου μετρούσαν χθες το πρωί τις αποστάσεις και υπολόγιζαν ακόμη και τα εκατοστά για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, με βάση τις διατάξεις για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και τον αριθμό των πελατών ανά επιχείρηση.

Οι πρώτες τους αντιδράσεις ως προς το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη της εστίασης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες, καθώς η μείωση του ΦΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες περιορίζεται μόνο στον καφέ και τα αναψυκτικά, ενώ έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Οι καταστηματάρχες ελπίζουν να αποδώσει το μέτρο για την παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών από τους Δήμους, έτσι ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων και κατά συνέπεια να καλύψουν μέρος των οικονομικών τους απωλειών από το δίμηνο λουκέτο.

Από τη δική τους πλευρά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εστίασης περιμένουν με αγωνία την επανεκκίνηση του κλάδου, καθώς θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ανταπόκρισης των πελατών στα νέα δεδομένα αν θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας ή όχι, με το δεύτερο ενδεχόμενο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Γ. Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου