Η υπεύθυνη στάση των πολιτών καθορίζει την επάνοδο στην κανονικότητα

η-υπεύθυνη-στάση-των-πολιτών-καθορίζε-72657

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα στοιχεία για τον αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό επιβεβαιώνουν ότι το εγχείρημα της επανόδου των Ελλήνων στη νέα κανονικότητα κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο. Συμπληρώθηκαν πάνω από δύο εβδομάδες από τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και δέκα ημέρες από την επανεκκίνηση της αγοράς, με τα συμπεράσματα να δημιουργούν αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της πανδημίας, καθώς αποδεικνύεται ότι οι σκληρές αποφάσεις της κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο για γενικό lock down ήταν επιβεβλημένες και η συμμόρφωση των πολιτών στις υποδείξεις των επιστημόνων, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό συνέβαλαν καθοριστικά στη σημερινή εικόνα, με τον σταθερά χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και τον περιορισμό του αριθμού των θυμάτων της πανδημίας.

Οι πολίτες επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη ωριμότητα, σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στην τήρηση των μέτρων, που έχουν θεσπιστεί καθ’ υπόδειξη των ειδικών. Από τους μαθητές έως την τρίτη ηλικία η πειθαρχία σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των μέτρων, τα οποία διαμορφώνουν πλέον νέα καθημερινότητα, είναι κάτι παραπάνω από ευλαβική. Απαντες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και έκαναν προσωπική τους υπόθεση την προφύλαξη και του διπλανού τους από τον κορονοϊό. «Ο απείθαρχος Ελληνας, που δεν μπαίνει σε καλούπια, δεν συμμορφώνεται στους κανόνες και αναζητεί τρόπους για να ξεγελάσει το κράτος», παραδίδει μαθήματα υπευθυνότητας και αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε με ταχύτατα αντανακλαστικά και θεσμοθέτησε σκληρά μέτρα για τις μετακινήσεις και τη λειτουργία της αγοράς. Τα μέτρα δεν θα είχαν πετύχει, αν ο απλός πολίτης δεν εφάρμοζε τις κυβερνητικές αποφάσεις με υποδειγματικό τρόπο. Οι αποφάσεις για την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας όπου επιβάλλεται ή συνιστάται δεν θα ήταν δυνατό να εφαρμοστούν, αν ο καθένας και η καθεμία δεν φρόντιζαν για την απαρέγκλιτη τήρησή τους. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει διαρκής αστυνόμευση για την τήρηση μέτρων, τα οποία αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν διαθέτει τις ανάλογες δυνατότητες. Αποτελεί ζήτημα ατομικής ευθύνης η στάση σε έκτακτες καταστάσεις και ειδικά σε οποίες αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η υπεύθυνη στάση των Ελλήνων από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία επιβραβεύεται πλέον με τη σταδιακή επάνοδο στη νέα καθημερινότητα και με την πλήρη άρση των απαγορεύσεων. Δίνει επίσης την ευκαιρία στην κυβέρνηση να χαράξει και να υλοποιήσει το σχέδιο επανόδου της χώρας στην κανονικότητα με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου