Αποπροσανατολίζουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού

αποπροσανατολίζουν-τα-σενάρια-περί-α-74105

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μόνο σαν κακόγουστο αστείο θα μπορούσαν να εκληφθούν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό, που πληθαίνουν τα τελευταία 24ωρα, με ευθύνη όσων τα διακινούν και τα ανακυκλώνουν. Στην πιο κρίσιμη φάση της οικονομίας, ενώ επιχειρείται η επανεκκίνηση της αγοράς μετά από το δίμηνο λουκέτο και τα σκληρά απαγορευτικά μέτρα, το τελευταίο που χρειάζεται η κοινωνία είναι η σεναριολογία για ανασχηματισμό ή ακόμη και πρόωρες εκλογές.

Τα κυβερνητικά στελέχη, που διαρρέουν τις πληροφορίες, είτε επιθυμούν να ικανοποιήσουν προσωπικές τους φιλοδοξίες αδιαφορώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα, είτε θέλουν να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, η οποία προσπαθεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας κανονικότητας. Το τελευταίο που την απασχολεί είναι αν θα αλλάξουν κάποια πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο και σίγουρα δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενδεχόμενο το οποίο θα εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες και όχι το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας.

Και στο ένα και στο άλλο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Από τις τελικές του αποφάσεις θα εξαρτηθεί αν αντιμετωπίζει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην οποία έχει περιέλθει και η Ελλάδα, με τη δέουσα σοβαρότητα. Το υπουργικό του συμβούλιο πρέπει να «τρέξει» για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ομαλότητα με τις μικρότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες για την ιδιωτική οικονομία και τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χάσιμο χρόνου.

Σε περίπτωση ανασχηματισμού οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα τους καθήκοντα. Αυτό όμως προϋποθέτει χρόνο, τον οποίο δεν έχουμε. Οι ανάγκες της ιδιωτικής οικονομίας είναι εκρηκτικές και το νομοθετικό έργο, το οποίο πρέπει να παραχθεί όλο το καλοκαίρι, τιτάνιο. Την ίδια στιγμή καιροφυλακτεί η απειλή έξαρσης της πανδημίας, καθώς έχουν απελευθερωθεί οι μετακινήσεις και έχει αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό της η λειτουργία της αγοράς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα απαιτηθούν σκληρή δουλειά, απόλυτη προσήλωση και σοβαρότητα ως προς τα υπουργικά καθήκοντα των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με τη διασφάλιση της επιστροφής στη νέα κανονικότητα της χώρας και των πολιτών. Μόλις η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει σε σταθερή τροχιά μπορούν να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ή ακόμη και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, εφόσον η παρούσα κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να κλείσει οριστικά τους πολιτικούς της λογαριασμούς με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι τότε όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικούς ακροβατισμούς στο χείλος του γκρεμού. Οι πολιτικές φιλοδοξίες μπορούν να περιμένουν. Η δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας όχι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου