Παραμένουν τα προβλήματα στον αντιπυρικό σχεδιασμό

παραμένουν-τα-προβλήματα-στον-αντιπυ-77335

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με θέμα την αντιπυρική προστασία του νομού ενόψει του φετινού καλοκαιριού, να έγινε για πρώτη φορά μέσω του διαδικτύου, ωστόσο πάλι προέκυψαν οι ίδιες αρνητικές διαπιστώσεις για ελλείψεις και κενά, που προκαλούν έντονο προβληματισμό, όπως άλλωστε συνέβαινε στην αρχή όλων των προηγούμενων αντιπυρικών περιόδων.

Οι υπηρεσίες, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πιθανά περιστατικά πυρκαγιών, παραμένουν υποστελεχωμένες και ο συνολικός σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις γνωστές αρρυθμίες λόγω υποχρηματοδότησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων έχουν αποδυναμωθεί από προσωπικό, ενώ αν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες, ώστε να καλύπτονται οι ελλείψεις σε μηχανήματα, ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας θα ήταν μετέωρος.

Το πιο σοβαρό, όμως, πρόβλημα που εκκρεμεί είναι η κάλυψη των νησιών των Βορείων Σποράδων με δυνάμεις πυρόσβεσης και μηχανήματα, σε περίπτωση εκδήλωσης μεγάλης φωτιάς. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας προσπαθεί χρόνια τώρα να εξασφαλίσει θαλάσσιο μέσο για την άμεση μετάβαση δυνάμεων πυρόσβεσης στα νησιά, οι οποίες θα παρεμβαίνουν και θα περιορίζουν το πύρινο μέτωπο, προτού λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η απάντηση της πολιτείας σε ό,τι αφορά στο επίμαχο αίτημα είναι ανάξια σχολιασμού, καθώς αρνείται να καλύψει το σχετικό κονδύλι και ζητεί από την Περιφέρεια να το αναλάβει. Κανέναν δεν εκπλήσσει η στάση, με δεδομένη τη φιλοσοφία της κεντρικής εξουσίας, η οποία διαχρονικά φορτώνει με αρμοδιότητες την αυτοδιοίκηση, δίχως να φροντίζει για την εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Ετσι λοιπόν και το φετινό καλοκαίρι οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες εκ των ενόντων, ελπίζοντας ότι δεν θα προκύψει μεγάλο συμβάν, όπως ευτυχώς συνέβη τα τελευταία χρόνια. Ομως με τα ευχολόγια δεν μπορεί να χαραχθεί σοβαρός σχεδιασμός, ούτε να εδραιωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες. Οι Δήμοι της Μαγνησίας θα υλοποιήσουν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο τον υποτυπώδη σχεδιασμό τους, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την εμπειρία και τις ικανότητές τους θα προσπαθήσουν να εγγυηθούν ότι δεν θα επαναληφθούν οι εφιαλτικές καταστάσεις που έζησε ο νομός τα προηγούμενα χρόνια, με τα χιλιάδες αποτεφρωμένα στρέμματα και τις κατεστραμμένες περιουσίες.

Το μόνο ενθαρρυντικό συμπέρασμα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων είναι ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Δήμων, παρά την αποδιοργάνωση που προκάλεσε το δίμηνο των μέτρων καραντίνας, είναι σε καλό επίπεδο ετοιμότητας και μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Στρατού, της Αστυνομίας, τους εθελοντές και βεβαίως τα επίγεια και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης μπορούν να καταστρώσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικό αντιπυρικό σχέδιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου