Αισιόδοξα σημάδια από την επανεκκίνηση της αγοράς και της εκπαίδευσης

αισιόδοξα-σημάδια-από-την-επανεκκίνη-82887

Οι πρώτες ενδείξεις από την επανεκκίνηση της εμπορικής αγοράς και τη σταδιακή επάνοδο των μαθητών στα σχολεία είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες, σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια της χώρας και της τοπικής κοινωνίας να επιστρέψουν στους προ κορονοϊού ρυθμούς.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, το οποίο επαναλειτούργησε και στον Βόλο μετά από σχεδόν δύο μήνες μέτρων καραντίνας, οι χθεσινές εικόνες στην καρδιά της εμπορικής αγοράς, με τους πολίτες να έχουν κατακλύσει την οδό Ερμού και τους υπόλοιπους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, δημιουργούν ικανοποίηση στους εμπόρους. Ολοι τους έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και αναμένουν τώρα τις αντιδράσεις των καταναλωτών, που μετά από σχεδόν δύο μήνες εγκλεισμού έσπευσαν από την πρώτη κιόλας ημέρα επαναλειτουργίας της εμπορικής αγοράς να κάνουν κάποιες απαραίτητες αγορές ή απλά να απολαύσουν τη βόλτα τους στο εμπορικό κέντρο.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τα υψηλά για τα δεδομένα της εποχής ποσοστά των μαθητών της τρίτης Λυκείου, που επέστρεψαν από χθες στις τάξεις, διαψεύδουν τις εκτιμήσεις για απογοητευτική συμμετοχή, ενώ και τα εντυπωσιακά ποσοστά των καθηγητών, οι οποίοι επέστρεψαν στην ενεργό δράση, δημιουργούν ικανοποίηση.

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στα επόμενα βήματα τόσο της αγοράς, όσο και της εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά στην αγορά όλα θα κριθούν από τη διάθεση και την ψυχολογία των καταναλωτών. Μπορεί τα πρώτα 24ωρα να καταγράφεται κοσμοσυρροή στα καταστήματα, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που πρέπει να κάνουν κάποιες αγορές, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα σε ό,τι αφορά στη διάρκεια του καταναλωτικού ενδιαφέροντος δεν πρόκειται να κερδηθεί, αν δεν σταθεροποιηθεί η ιδιωτική οικονομία, γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή να υλοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία με ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας. Ειδικά για τους μαθητές, έχουν τεράστια σημασία η αποφυγή του συγχρωτισμού και η μη χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν πισωγυρίσματα.

Η τοπική κοινωνία και η χώρα μας θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση του κορονοϊού μόνο αν τηρηθούν όσα προβλέπονται από τους υγειονομικούς κανονισμούς, ενώ η επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και τεράστια προσπάθεια, κυρίως από την κεντρική εξουσία. Σε αυτή τη διαδικασία οι πολίτες πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στον κορυφαίο στόχο της αποφυγής διασποράς του κορονοϊού και της διατήρησης των νέων κρουσμάτων σε μονοψήφια νούμερα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα μέτρα που βιώσαμε το προηγούμενο δίμηνο θα επαναληφθούν και οι προσπάθειες, τις οποίες κατέβαλε η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, θα πάνε στράφι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου