Η εμπορική αγορά επαναλειτουργεί με αγωνία για την επόμενη μέρα

η-εμπορική-αγορά-επαναλειτουργεί-με-α-88136

Του Γιώργου Λαμπράκη

Την απόκοσμη εικόνα της εμπορικής αγοράς του Βόλου το τελευταίο δίμηνο κανείς δεν θέλει να ξαναδεί. Οι άδειοι εμπορικοί δρόμοι και τα κλειστά καταστήματα, που άλλες χρονιές κατακλύζονταν από καταναλωτές, προκάλεσαν θλίψη. Οι εμπορικές επιχειρήσεις συμπληρώνουν σχεδόν δύο μήνες αναστολής λειτουργίας. Η αγωνία και η προσοχή των εμπόρων στρέφονται πλέον στην επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, καθώς τα οικονομικά μέτρα, που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους ανθρώπους της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις για το πλήγμα στην αγορά από την αναστολή λειτουργίας όλων σχεδόν των καταστημάτων είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες. Παρ’ ότι αποφασίστηκε η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο φόβος για το εύρος των επιπτώσεων της δίμηνης καραντίνας σε ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της πραγματικής οικονομίας παραμένει και η αβεβαιότητα για το αύριο διευρύνεται.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της αγοράς, που ήδη εφαρμόζονται. Θεωρούν ότι με τον υφιστάμενο σχεδιασμό σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και θα μπουν λουκέτα λίγες εβδομάδες μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων. Οι εκτιμήσεις για τα καταστήματα, που δεν θα καταφέρουν καν να επαναλειτουργήσουν, εντείνουν την αγωνία και αναγκάζουν τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου σε σχεδόν καθημερινή βάση, σε απέλπιδα προσπάθεια να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της πολιτείας.

Η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι δύσκολη και μακρά διαδικασία. Από την ερχόμενη Δευτέρα, που αίρονται τα μέτρα απαγόρευσης λειτουργίας εμπορικών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να εφαρμόζουν αυστηρές προφυλάξεις κατά του συγχρωτισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ψυχολογία τους. Αν συνεκτιμήσουμε την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών, μετά από μεγάλο διάστημα εργασιακής απραξίας, εύκολα μπορούμε να σχηματίσουμε την εικόνα της επόμενης ημέρας για την πραγματική οικονομία, έπειτα από πρωτόγνωρη έκτακτη κατάσταση, η οποία ήδη ανατρέπει δεδομένα και δημιουργεί νέες συνθήκες, με την αβεβαιότητα και τον φόβο να κυριαρχούν και να επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει η πολιτεία, με τους μηχανισμούς στήριξης της πραγματικής οικονομίας που υποτίθεται ότι διαθέτει, να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων της αγοράς. Να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν και με τη σειρά τους να βοηθήσουν την εθνική οικονομία να βγει από το τέλμα των συνεπειών της πανδημίας. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για πιθανή νέα έξαρση του κορονοϊού μετά το καλοκαίρι δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστέρηση στις αντιδράσεις σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης της αγοράς. Αν μέχρι τον Ιούνιο δεν πέσει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία, το τσουνάμι των λουκέτων και των απολύσεων θα συμπαρασύρει κάθε σχεδιασμό και θα καταστήσει περιττή την όποια διάθεση εκφράζεται σήμερα για ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου