Ο ορατός κίνδυνος πισωγυρίσματος και οι ολέθριες επιπτώσεις του στη χώρα

ο-ορατός-κίνδυνος-πισωγυρίσματος-και-89258

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι πολίτες λίγα 24ωρα μετά τη μερική άρση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, που τους οδήγησαν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα της πανδημίας και στην αδιαφορία αναφορικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η πιστή τήρηση των μέτρων, που προκάλεσε εκατόμβες νεκρών σε χώρες ανά την υφήλιο. Ο σχεδόν καλοκαιρινός καιρός και ο πολυήμερος εγκλεισμός μας προκαλούν επικίνδυνες συμπεριφορές και τροφοδοτούν τάσεις μη συμμόρφωσης με τα όσα συστήνουν οι ειδικοί.

Αν δεν ακολουθούσαμε τις δικές τους οδηγίες, η Ελλάδα θα θρηνούσε σήμερα χιλιάδες νεκρούς και το εθνικό σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει. Αντίθετα, ο αριθμός των νεκρών είναι από τους μικρότερους παγκοσμίως σε αναλόγια με τον πληθυσμό, ενώ το ΕΣΥ παραμένει όρθιο, παρά τις ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης.

Η επιστημονική ομάδα, που κατευθύνει την κυβέρνηση, εκφράζει τα τελευταία 24ωρα έντονες ανησυχίες για τα μεμονωμένα, προς το παρόν, περιστατικά ανά την ελληνική επικράτεια, είτε σε πάρκα και πλατείες, είτε έξω από καφέ μπαρ. Οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οδυνηρές επιπτώσεις από πιθανή έξαρση της πανδημίας, επειδή ακριβώς μερίδα πολιτών δείχνει ανησυχητικά σημάδια αδιαφορίας.

Αυτές οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο υγειονομικές, αλλά και οικονομικές. Στο κρίσιμο στάδιο που βρισκόμαστε, δηλαδή στα πρώτα βήματα επανεκκίνησης της χώρας και της οικονομίας, ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα με κατακόρυφο ρυθμό θα προκαλούσε καταστροφικό πισωγύρισμα. Ηδη υπάρχουν εφιαλτικές εκτιμήσεις για τις συνέπειες στην εθνική οικονομία από το δίμηνο lockdown. Επίσης εκφράζονται φόβοι για εκτίναξη των ποσοστών της ανεργίας πάνω από το 20%, καθώς τα τουριστικά επαγγέλματα και η εστίαση, που απασχολούνται κατά τη θερινή περίοδο πάνω από 1,2 εκατομμύριο εργαζόμενοι και επαγγελματίες, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Ο σχεδιασμός για άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης από τον Ιούνιο και των ξενοδοχείων από τα μέσα του καλοκαιριού προκαλεί αντιδράσεις και διεκδικείται επιτακτικά η επανεκκίνηση των συγκεκριμένων κλάδων πολύ πιο νωρίς, μήπως και διασωθεί μέρος των εκτιμώμενων απωλειών. Αν, λοιπόν, συνεχιστούν και αυξηθούν τα περιστατικά μη τήρησης των μέτρων και των κανόνων για τις αποστάσεις και τον συγχρωτισμό, η κατάληξη μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Η πανδημία θα επιστρέψει, η νόσος θα διασπαρεί στον πληθυσμό, τα κρούσματα θα αυξηθούν, όπως και οι νεκροί και οι αποφάσεις για νέα καραντίνα δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν. Μόνο που αυτή τη φορά τα νέα μέτρα εγκλεισμού θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τη χώρα και την εύθραυστη οικονομία της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου