Η δημόσια υγεία επιστρέφει στη μίζερη κανονικότητά της

η-δημόσια-υγεία-επιστρέφει-στη-μίζερη-94053

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μετά τα χειροκροτήματα, τα «ευχαριστώ» και τα συγχαρητήρια στους γιατρούς ήρωες, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, έρχονται τώρα η απαξίωση και η επιστροφή σε άκρως προβληματική κανονικότητα, με τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παραμένουν, ενώ σε περιπτώσεις τμημάτων, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος για το εθνικό σύστημα υγείας, όπως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δεν βγαίνει καν το πρόγραμμα των εφημεριών για τον τρέχοντα μήνα.

Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του συνόλου των εφημεριών, λόγω έλλειψης του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Ετσι για τον Μάιο επτά εφημερίες δεν είναι δυνατό να καλυφθούν, εάν δεν εργαστούν ακόμη πιο εντατικά οι υφιστάμενοι γιατροί, οι οποίοι υπερβαίνουν τα όρια της αντοχής τους εδώ και πολύ καιρό. Αν δεν αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα ή αν δεν καλύψουν τα κενά γιατροί από τα Κέντρα Υγείας του νομού Μαγνησίας, τότε οι επτά κενές εφημερίες θα παραμείνουν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ανάγκες του Νοσοκομείου και των πολιτών.

Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις για μόνιμες προσλήψεις, το υπουργείο Υγείας παραμένει θεατής των εξελίξεων και στην ουσία εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι περιμένουν από πέρυσι την προκήρυξη έξι μόνιμων θέσεων συναδέλφων τους για το ΤΕΠ του Αχιλλοπουλείου. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος, μεσολάβησε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω κορονοϊού και στο μεσοδιάστημα δεν έγινε η παραμικρή κίνηση για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τμήματος, από το οποίο αποχωρούν σε λίγο καιρό λόγω συνταξιοδότησης τρεις έμπειροι γιατροί.

Αυξημένες ανάγκες δεν υπάρχουν βέβαια μόνο στο ΤΕΠ. Με τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και στα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου, που επίσης είναι εκρηκτικές οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τόσο καιρό οι πολίτες με διάφορα προβλήματα υγείας απέφευγαν τις δημόσιες δομές υγείας για τον φόβο της πανδημίας. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί εντυπωσιακά η επισκεψιμότητα σε τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου, όπως η ορθοπεδική, η χειρουργική και η παιδιατρική. Τώρα, που επιστρέφουμε σταδιακά στη νέα κανονικότητα, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και μαζί της και οι ανάγκες σε επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Απέναντι στη νέα πραγματικότητα, οι δημόσιες δομές υγείας σε περιφερειακά Νοσοκομεία, όπως του Βόλου, παραμένουν υποστελεχωμένες και απαξιωμένες. Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, όπως για παράδειγμα οι εφημερίες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Προφανώς, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με χειροκρότημα, υποσχέσεις και υποκριτικά καλοπιάσματα, όπως το έκτακτο επίδομα που δόθηκε σε γιατρούς και νοσηλευτές πριν το Πάσχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου