Επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα

επιστροφή-σε-μια-νέα-κανονικότητα-99680

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η νέα κανονικότητα που μας περιμένει από την ερχόμενη Δευτέρα προσδιορίζεται από τις απαγορεύσεις, οι οποίες αίρονται και από όσες θα συνεχίσουν να ισχύουν, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε την καθημερινότητα μας στα δεδομένα μετά την έξαρση της πανδημίας. Ο κορονοϊός εξακολουθεί να υπάρχει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ζωές και τις συνήθειές μας, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στο μεταξύ, υποχρεούμαστε να επιστρέψουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες και πολύ περισσότερο, οι προσωπικές μας φοβίες.

Στο πρώτο σκέλος των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας, οι Έλληνες βαθμολογήθηκαν σχεδόν με άριστα. Τότε βέβαια υπήρχε ο φόβος του κορονοϊού και το εφιαλτικό παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας. Στο πανίσχυρο συναίσθημα του φόβου ήρθαν να προστεθούν τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων και ο «μπαμπούλας» των τσουχτερών χρηματικών προστίμων. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά μας και προσδιόρισαν την νέα καθημερινότητα των πολιτών, που ήταν υποχρεωμένοι να μένουν στο σπίτι, αφενός για να μην πάθουν ότι έπαθαν οι Ιταλοί και αφετέρου για να μην κληθούν να πληρώσουν αχρείαστα 150άρια.

Πλέον, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Οι απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις αίρονται από Δευτέρα και η αγορά θα αρχίσει σταδιακά να επαναλειτουργεί, με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, περιορισμούς ως προς τον αριθμό των πελατών ανά κατάστημα και υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας, με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε τους επόμενους μήνες. Ο «μπαμπούλας» των προστίμων θα επικεντρωθεί, στο εξής, σε αυτόν ακριβώς τον παράγοντα: τη χρήση μάσκας που θα καθορίζει την καθημερινή μας στάση και θα σηματοδοτεί τον βαθμό υπευθυνότητας του καθενός, καθώς από την ατομική ευθύνη θα εξαρτάται ο διπλανός μας και κατά συνέπεια η επέκταση των μέτρων επιστροφής στη νέα κανονικότητα, ή το πισωγύρισμα σε αποφάσεις για νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Από Δευτέρα, δεν ξεχνάμε το «Μένουμε Σπίτι». Απλά το προσαρμόζουμε στα καινούργια δεδομένα και υιοθετούμε ταυτόχρονα τις αρχές της προσωπικής ευθύνης, αναφορικά στην πιστή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και της εγκρατείας, σε ότι αφορά στις κοινωνικές μας συναναστροφές, όχι μόνο γιατί θα συνεχίσουν να ισχύουν αυστηρές απαγορεύσεις και τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα, αλλά κυρίως γιατί αν εφησυχάσουμε έστω για λίγο και θεωρήσουμε ότι επειδή μπαίνουμε στο καλοκαίρι θα μας αφήσει ο κορονοϊός, τότε πολύ γρήγορα θα ξαναζήσουμε τις συνθήκες εγκλεισμού, τις οποίες βιώνουμε το τελευταίο δίμηνο. Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο ψυχισμός και η κοινωνικότητα μας θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα. Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε αν μπορούμε να αντέξουμε στα δύσκολα της νέας κανονικότητας έτσι ώστε να κερδίσουμε την πιο σημαντική μάχη που ξεκινά τώρα και να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου