Μια διαφορετική εργατική Πρωτομαγιά

μια-διαφορετική-εργατική-πρωτομαγιά-102317

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τον νόμο περί απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και των συναθροίσεων να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, πολύ δύσκολα θα διοργανωθεί κάποια εκδήλωση για να τιμηθεί η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά. Ο εορτασμός της θα είναι βουβός, καθώς το Εργατικό Κέντρο του Βόλου δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και την πορεία μέχρι το Ταχυδρομείο, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του ΠΑΜΕ, όπου υπάρχει τα τελευταία 24ωρα έντονη κινητικότητα.

Οι μνήμες από την κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο του Βόλου, υπέρ της δημόσιας υγείας, όπου οι αστυνομικοί βεβαίωσαν πρόστιμα για παράνομη μετακίνηση σε τουλάχιστον τρία μέλη του ΚΚΕ, είναι νωπές, όπως και οι αντιδράσεις, τις οποίες προκάλεσε η κατάληξη της συγκεκριμένης κινητοποίησης.

Παρά τις απαγορεύσεις και τον φόβο των πολιτών για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς η ανησυχία και η ανασφάλεια των εργαζομένων για το καθεστώς το οποίο θα συναντήσουν επιστρέφοντας στις δουλειές τους, μετά τη δίμηνη καραντίνα, κορυφώνονται. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις εκτιμάται ότι θα είναι εντελώς διαφορετικό και δυστυχώς ιδιαίτερα αρνητικό για τους εργαζόμενους.

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν τεθεί σε ισχύ για την παροχή ευελιξίας στις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων που απασχολούν, προβλέπουν μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα για το εργασιακό καθεστώς που ήδη διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Από την άλλη μεριά, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η ίδια νομοθεσία στους εργοδότες προκειμένου να μην είναι συνεπείς ως προς την υλοποίηση αδιαπραγμάτευτων υποχρεώσεων τους, όπως η καταβολή του δώρου του Πάσχα, αυξάνουν τις ανησυχίες και γιγαντώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας στις τάξεις των εργαζομένων. Το παράδειγμα της ΑΓΕΤ Ηρακλής που μετέθεσε για τον Ιούνιο την καταβολή του δώρου του Πάσχα, παρότι οι οικονομικοί της δείκτες κινούνται ανοδικά, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος, το οποίο ήδη καλλιεργείται στον ιδιωτικό τομέα.

Απέναντι στα χειρότερα που έρχονται, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι διασπασμένο και οι εργαζόμενοι απογοητευμένοι και αποστασιοποιημένοι από κάθε μορφή κινητοποιήσεων. Μάλιστα, η αναγκαστική παράταση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μέχρι να βρεθεί το φάρμακο, ή το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τουλάχιστον έως τέλος του χρόνου, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια των συνδικαλιστικών φορέων για την οργάνωση τρόπων αντίδρασης των εργαζομένων, στα δυσμενή εργασιακά δεδομένα που ήδη διαμορφώνονται.

Με τον κόσμο κλεισμένο στο σπίτι και φοβισμένο, δεν είναι δυνατό να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αντίστασης ενάντια στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη μεθοδεύονται, στο όνομα της νέας κανονικότητας την οποία επιβάλει η πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου