Οι συνθήκες επανόδου της αγοράς στην κανονικότητα

οι-συνθήκες-επανόδου-της-αγοράς-στην-κ-106877

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η πιο πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας της εμπορικής αγοράς και στον Βόλο, είναι η 4η Μαΐου, δηλαδή η μεθεπόμενη Δευτέρα. Μετά από σχεδόν δύο μήνες αναστολής λειτουργίας, το λιανεμπόριο καλείται να επαναδραστηριοποιηθεί, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία και να αρχίσει να επανέρχεται η κανονικότητα στην καθημερινότητα όχι μόνο των εμπόρων και των υπαλλήλων που απασχολούν, αλλά και των πολιτών. Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, αναφορικά στην επιβεβαίωση των πληροφοριών για επαναλειτουργία της αγοράς στις 4 Μαΐου, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καλούνται να σηκώσουν τα ρολά των καταστημάτων τους και οι καταναλωτές να βγουν από τα σπίτια τους.

Είναι, δηλαδή, διπλή η συνθήκη που πρέπει να ισχύσει, έτσι ώστε να πετύχει το εγχείρημα της σταδιακής επαναδραστηριοποίησης της αγοράς. Από τη μια οι καταστηματάρχες θα πρέπει να προμηθευτούν εμπορεύματα και να ξεφορτωθούν το στοκ των ανοιξιάτικων ειδών που έμειναν αδιάθετα λόγω του lock down στη χώρα. Από την άλλη, οι καταναλωτές καλούνται να ξεπεράσουν τους φόβους τους, όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και για την ανασφάλεια που τους προκαλεί η επόμενη μέρα των έκτακτων μέτρων αναστολής του συνόλου σχεδόν της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα.

Για τους εμπόρους, κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα, έτσι ώστε να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχουν, προς το παρόν, συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη στήριξη της προσπάθειας επανεκκίνησης του λιανεμπορίου. Ούτε καν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ δεν έχουν λάβει ακόμη οι έμποροι, ενώ οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί, ούτε τους καλύπτουν, ούτε δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες στην αγορά, μετά από ένα δίμηνο αδράνειας και μηδενικών εσόδων.

Για τους καταναλωτές, η επαναλειτουργία της αγοράς θα αποτελέσει ένα πρώτο σημαντικό κρας τεστ για τις αντιδράσεις των πολιτών, μετά από δύο μήνες καραντίνας και για τις διαθέσεις τους σχετικά με την επιστροφή τους στις παλιές καταναλωτικές τους συνήθειες. Οι περιορισμοί αναφορικά στον αριθμό των πελατών που θα εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα και το γενικότερο κλίμα φόβου που θα συνεχίσει να επηρεάζει τις επιλογές και τις καθημερινές μας συνήθειες, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως προς τη συμπεριφορά του κόσμου. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός παράγοντας θα είναι, ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το δίμηνο της καραντίνας.

Υπάρχουν εκτιμήσεις για βίαιη επιδείνωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών, για χιλιάδες εργαζόμενους. Αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τους εργαζόμενους, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που με τη σειρά τους θα προσαρμόσουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες στις οικονομικές τους δυνατότητες. Αυτό το σενάριο προκαλεί εφιάλτες στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας που μέχρι και πριν από λίγο καιρό προσδοκούσαν σε καλύτερες ημέρες και όπως όλοι οι Έλληνες, έκαναν σχέδια για το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου