Η επάνοδος στην κανονικότητα εξαρτάται από τη δική μας στάση

η-επάνοδος-στην-κανονικότητα-εξαρτάτ-108273

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επάνοδος στην κανονικότητα, μετά τον εφιάλτη της πανδημίας του κορωνοϊού, θα είναι μια δύσκολη και με μεγάλη διάρκεια διαδικασία. Ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης των μετακινήσεων και την επαναλειτουργία της αγοράς, είναι σχεδόν έτοιμος και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων θα γίνεται η απόσυρση των αυστηρών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου και άλλαξαν δραματικά την καθημερινότητα μας.

Η άρση των απαγορεύσεων δεν πρέπει, ωστόσο, να μας κάνει απρόσεκτους ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η επαναλειτουργία της εμπορικής αγοράς και πιθανότατα η άρση των απαγορεύσεων για τη λειτουργία χώρων περιπάτου, όπως για παράδειγμα, η παραλία του Βόλου, δε σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στις συνήθειες μας προ κορωνοϊού. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και οι συγχρωτισμοί να αποφεύγονται.

Γι αυτό το θέμα, εξάλλου, αναμένονται σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι θα επιτρέπεται μεν η κίνηση τους σε δημόσιους χώρους, δεν θα επιτρέπονται, ωστόσο, ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις ακόμη και σε ανοικτούς χώρους. Για τις μάσκες, οι ειδικοί αναμένεται να ανακοινώσουν την υποχρεωτική χρήση τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, έτσι ώστε η δημόσια υγεία να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένη, μέχρι να βρεθεί το φάρμακο και σε δεύτερο στάδιο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Κι επειδή δεν αναμένεται να στεφθούν από επιτυχία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα συγκεκριμένα επιστημονικά βήματα, καλό είναι οι πολίτες στις καθημερινές τους μετακινήσεις να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο στη χώρα μας. Η δική τους υπεύθυνη στάση απέτρεψε τα χειρότερα. Η συμμόρφωση τους με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού, αποτελούν την επιβράβευση των κυβερνητικών επιλογών για την άμεση λήψη των απαιτούμενων μέτρων.

Επειδή, όμως, ο δρόμος μέχρι να νικήσει η ανθρωπότητα την πανδημία θα είναι μακρύς και θα υπάρξουν στην πορεία πισωγυρίσματα και εξάρσεις σε κρούσματα και θανάτους, οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια υπευθυνότητα και προσοχή στις καθημερινές τους συνήθειες. Η ατομική υγιεινή και τήρηση των αποστάσεων είναι οι καλύτεροι τρόποι προφύλαξης τόσο της δικής μας υγείας, όσο και των διπλανών μας, ειδικά των ευπαθών ομάδων, όπως οι υπερήλικες και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ας σκεφτούμε λοιπόν και τον διπλανό και ας συνεχίσουμε με υπομονή και υπευθυνότητα να δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας. Έτσι θα δώσουμε περισσότερο χρόνο στους επιστήμονες, προκειμένου να νικήσουν τον κορωνοϊό με τα δικά τους αποτελεσματικά όπλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου