Πλησιάζει η ώρα για να επιβραβευθεί η υπευθυνότητα των πολιτών

πλησιάζει-η-ώρα-για-να-επιβραβευθεί-η-υ-109552

Του Γιώργου Λαμπράκη

Όταν ξεκινούσε η περιπέτεια του κορωνοϊού, ελάχιστοι πίστευαν ότι η χώρα μας θα κατάφερνε να ανταπεξέλθει στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας και των επιπτώσεων της στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμη λιγότεροι πίστευαν ότι ο κρατικός μηχανισμός και το ΕΣΥ θα μπορούσαν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που είχε αποδιοργανώσει πολύ πιο οργανωμένες χώρες από ότι η Ελλάδα. Σε ότι αφορά στους πολίτες, ούτε οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν ότι ο Ελληνας θα συμμορφωνόταν με τους περιορισμούς και τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα, που έχει συνδυαστεί με εξόρμηση στην επαρχία.

Κι όμως, οι πολίτες επέδειξαν απροσδόκητη διάθεση σχετικά με την τήρηση των μέτρων απαγόρευσης των μετακινήσεων και πιστής εφαρμογής των οδηγιών των ειδικών σε ότι έχει σχέση με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι μετακινήσεις στην ουσία μηδενίστηκαν και τα πρόστιμα, τα οποία επεβλήθησαν ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των επιστημόνων και τήρησαν, σχεδόν κατά γράμμα, τις κυβερνητικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η πολιτεία αισθάνεται δικαιωμένη ως προς την επιλογή της να λάβει γρήγορα και με αποφασιστικότητα δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες άλλαξαν δραματικά την καθημερινότητα μας. Ελάχιστοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα ανταποκρινόταν καταλλήλως στις έκτακτες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Τα δικά της αντανακλαστικά και η υπεύθυνη στάση των πολιτών συνέβαλαν σε καθοριστικό βαθμό ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και έτσι να μπορέσει να ανταποκριθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Οι σχετικές εκτιμήσεις ήταν κάτι παραπάνω από δυσοίωνες όταν ξεκινούσε ο εφιάλτης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Αυτό που φοβόντουσαν όλοι ήταν μια πιθανή έκρηξη θετικών κρουσμάτων, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση το σύστημα στα νοσοκομεία και θα προκαλούσε δραματική αύξηση του αριθμού των θανάτων, όπως έγινε σε χώρες με πολύ πιο προηγμένα συστήματα υγείας.

Τα μέτρα εξακολουθούν και ισχύουν και οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση τους αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα αλλάξει η εικόνα της πανδημίας, από πλευράς κρουσμάτων. Ολα, ωστόσο, δείχνουν ότι η έξοδος από το τούνελ του φόβου και της αγωνίας για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, αρχίζει και διακρίνεται. Η επόμενη ημέρα είναι αυτή που τρομάζει τους πολίτες, καθώς το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα αρνητικό και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, που ακόμη βιώνουμε, δεν μπορούν να εκτιμηθούν στο σύνολο τους. Πλέον, περνά στα χέρια της κυβέρνησης το βάρος της ευθύνης για τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που, αφενός, θα επιβραβεύσουν τον κόσμο για την υπεύθυνη στάση του το τελευταίο δίμηνο και αφετέρου, θα αποτρέψουν ή έστω θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο επιστροφής στα εφιαλτικά χρόνια των μνημονίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου