Προάγγελος οδυνηρών εξελίξεων η αναστολή λειτουργίας μεγάλων εργοστασίων

προάγγελος-οδυνηρών-εξελίξεων-η-ανασ-116701

Οσο καθησυχαστικοί και αν εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων της Χαλυβουργίας, μετά την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να αναστείλει την παραγωγική διαδικασία και των δύο μονάδων σε Βόλο και Βελεστίνο, η κοινή γνώμη αγωνιά για το τοπίο, που διαμορφώνεται στα εναπομείναντα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Πέρα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς οι επιχειρήσεις που απασχολούνται ανέστειλαν τη λειτουργία τους, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή πάνω από 1.000 εργαζόμενοι σε μεγάλες και μικρότερες εταιρείες, που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς χορήγησης του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ.

Οι άνθρωποι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας, καθώς αυξάνουν οι εκτιμήσεις για αδυναμία επαναλειτουργίας μεγάλου μέρους των εμπορικών επιχειρήσεων, που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ σε ό,τι αφορά στα εργοστάσια, που εφαρμόζονται τα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων έχουν ανασταλεί για 45 ημέρες, ότι θα επανέλθουν στο προηγούμενο εργασιακό καθεστώς.

Οτι δηλαδή θα γυρίσουν στις δουλειές τους και θα απασχολούνται στις ίδιες βάρδιες, με τις ίδιες αποδοχές. Οτι δεν θα γίνουν απολύσεις, προκειμένου να μη βάλουν λουκέτο οι επιχειρήσεις και ότι θα αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα μετά από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, χωρίς περαιτέρω δυσάρεστες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.

Οι εκτιμήσεις για διψήφια ποσοστά ύφεσης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά αυξάνουν τους φόβους και τις ανησυχίες για την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, που οι συνέπειες από την απώλεια της φετινής τουριστικής περιόδου θα είναι οδυνηρές. Αν μάλιστα επαληθευτούν τα σενάρια για τον κίνδυνο απώλειας μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέχρι τον Αύγουστο ή για δραματική μείωση των μισθών σε αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε για εφιαλτικό δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η επόμενη μέρα του κορονοϊού, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα ελεγχθεί η πανδημία και δεν θα έχουμε νέο κύμα μετά το καλοκαίρι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα και την οικονομία μας. Οι αλλαγές που έρχονται θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες και θα ανατρέψουν δεδομένα, που δεν τόλμησαν να αγγίξουν ούτε η δεκαετής οικονομική κρίση και οι ξένοι θεσμικοί και οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι έκαναν κουμάντο στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αναστολή λειτουργίας μεγάλων εργοστασίων, λόγω μείωσης των παραγγελιών ή αδυναμίας προμήθειας πρώτης ύλης, είναι το πρώτο σημάδι της χιονοστιβάδας των αρνητικών εξελίξεων, που έρχονται τους επόμενους μήνες. Οσοι δεν το έχουν αντιληφθεί, αιθεροβατούν και κινδυνεύουν να προσγειωθούν ανώμαλα στην οικονομική πραγματικότητα, την οποία διαμορφώνει η πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου