Τελειώνουν τα χρήματα…

τελειώνουν-τα-χρήματα-118192

Μετά από έναν μήνα καραντίνας τα χρήματα τελειώνουν για τους πολίτες, με το 24% όσων μετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση να απαντά ότι έχουν ήδη εξαντληθεί οι οικονομικές του αντοχές. Ο ένας στους τρεις απαντά ότι αντέχει οικονομικά για άλλον έναν με δύο μήνες παραμονής στο σπίτι, ενώ ποσοστό της τάξης του 44% δηλώνει ότι υπάρχουν χρήματα για άλλες δύο με τρεις εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά στις άμεσες προτεραιότητες των πολιτών, όταν θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων, οι περισσότεροι απάντησαν ότι θα βγουν για φαγητό ή ότι θα φροντίσουν τον εαυτό τους. Ποσοστό μόλις 3% δήλωσε ότι θα κάνει αγορές σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Διπλό λοιπόν το συμπέρασμα της συγκεκριμένης έρευνας. Αφενός οι περισσότεροι θα ξεμείνουν από χρήματα τις επόμενες ημέρες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν θα τρέξει στην εμπορική αγορά όταν τελειώσει το μαρτύριο της καραντίνας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους καταστηματάρχες που συμπλήρωσαν έναν μήνα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Κανείς δε γνωρίζει πόσοι εξ αυτών θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους όταν θα αρθούν τα μέτρα και πόσοι δεν θα κάνουν απολύσεις, προκειμένου να μη βάλουν λουκέτο.

Κανείς επίσης δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που λαμβάνει το επίδομα των 800 ευρώ από το κράτος, πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα και πότε θα ανακτηθεί η όποια καταναλωτική δύναμη, που είχαν πριν την πανδημία του κορονοϊού.

Τα εφιαλτικά συμπεράσματα της έρευνας αποτυπώνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά από έναν και πλέον μήνα επιβολής πρωτόγνωρων μέτρων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας και να μην καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταρρέει ή έχει ήδη καταρρεύσει σημαντικό κομμάτι της πραγματικής οικονομίας, με τους κυβερνώντες να εμφανίζονται από τη μια συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς τη σταδιακή επάνοδο της χώρα μας στα προ κορονοϊού επίπεδα και από την άλλη να προβλέπουν ύφεση έως και 10% για το 2020.

Οι πρώτες στατιστικές έρευνες για τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητά μας επιβεβαιώνουν τους φόβους όσων αντιλαμβάνονται ότι η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών καθίσταται αναπόδραστη εξέλιξη. Πολύ περισσότερο αν παραταθούν και τον επόμενο μήνα τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων και αναστολής λειτουργίας της αγοράς.

Οι πρώτοι που ήδη πληρώνουν το «μάρμαρο» της καραντίνας είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν μπορούν να δουλέψουν και βλέπουν να περνούν οι ημέρες και να εξαντλούνται οι οικονομικές τους αντοχές. Οι επόμενοι θα είναι οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Να σκεφτεί κανείς ότι τα μέτρα μπορεί να παραταθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου