Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές του συνδικαλιστικού κινήματος

η-πανδημία-δοκιμάζει-τις-αντοχές-του-σ-123628

Το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ζοφερό. Η καθημερινότητα μας, μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης θα αλλάξει δραματικά, με τις εργασιακές σχέσεις να δέχονται το πιο ισχυρό πλήγμα. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και οι συνάδελφοι τους που δουλεύουν εκ περιτροπής, πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στο εργασιακό καθεστώς προ κορωνοϊού.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να απασχολούνται κανονικά παρά την καραντίνα. Για τους τελευταίους προβλέπονται δυσμενείς εξελίξεις ως προς το ύψος των αποδοχών τους, καθώς το οικονομικό πλήγμα από το παρατεταμένο lock down θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων, τα οποία ίσχυαν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Κάθε μήνα καραντίνας, η ελληνική οικονομία χάνει σχεδόν έξι δισεκατομμύρια ευρώ, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης. Δηλαδή, οι συνολικές απώλειες μπορεί να φτάσουν και τα 18 δις μέχρι να αρθούν πλήρως τα μέτρα απαγόρευσης και να επιστρέψουμε στους ρυθμούς προ κορωνοϊού.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα είναι αυτοί που θα «πληρώσουν το μάρμαρο» της οικονομικής αδράνειας, την οποία προκάλεσε η πανδημία. Το επόμενο διάστημα οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι θα χρειαστεί να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αποτροπή αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων και τη διαφύλαξη όσων δικαιωμάτων έχουν αφήσει ανέγγιχτα τα μνημόνια της περασμένης δεκαετίας.

Το μείζον ερώτημα είναι λοιπόν το εξής: είναι σε θέση οι συνδικαλιστικοί φορείς που εκπροσωπούν τα σχεδόν δύο εκατομμύρια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, να δώσουν αυτό τον αγώνα ενωμένοι και αποφασισμένοι για σύγκρουση μέχρις έσχατων με την κυβέρνηση; Η αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα προκύπτει αβίαστα καθώς το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ διευρύνθηκε με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, ενώ σε τοπικό επίπεδο παρατηρούμε τα τελευταία 24ωρα να αναζωπυρώνεται η ένταση μεταξύ του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου και της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, αυτή τη φορά με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Υγείας.

Το ΠΑΜΕ εξέδωσε amber alert για την απουσία του ΕΚΒ από τις κινητοποιήσεις υπέρ της στελέχωσης των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, ενώ το Εργατικό Κέντρο απάντησε με ένα άκρως ειρωνικό, σκωπτικό και με δηλητηριώδες χιούμορ, δελτίο τύπου. Απολύτως αναμενόμενες οι αντιδράσεις και της μιας και της άλλης πλευράς. Ας μην ξεχνάμε ότι κορυφαίοι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανταλλαγή μηνύσεων και αγωγών, με αφορμή το εκρηκτικό κλίμα πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η στάση και των μεν και των δε αξιολογείται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν ιδιαίτερη στήριξη απέναντι στα δύσκολα που έρχονται. Τότε θα φανεί η αγωνιστική διάθεση και η αποφασιστικότητα της κάθε πλευράς να σταθεί ουσιαστικά στο πλάι της εργατικής τάξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου