Στάχτη στα μάτια των ηρώων με τις μάσκες

στάχτη-στα-μάτια-των-ηρώων-με-τις-μάσκε-124773

Το ειδικό επίδομα που θα πιστωθεί σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοσοκομειακών γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, είναι ένα συμβολικό δείγμα της ευγνωμοσύνης του κράτους προς τους «ήρωες με τις μάσκες», οι οποίοι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού δίνουν την πιο σκληρή μάχη με την πανδημία.

Η πολιτεία έπρεπε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς το πρόσωπό τους με ουσιαστικό τρόπο, δηλαδή με μόνιμες προσλήψεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, τις οποίες έχει δημιουργήσει στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας μας η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βιώνουμε.

Επειδή, λοιπόν, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, εκτιμώντας, ενδεχομένως, ότι με ανάλογες μεθόδους θα αμβλύνει τις αντιδράσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του εθνικού συστήματος υγείας.

Οι μασκοφόροι ήρωες θα αποκαλύψουν τα πρόσωπα τους, μόλις περάσει η πανδημία. Πίσω από τις χειρουργικές μάσκες (τις περισσότερες από τις οποίες έχουν προσφέρει ιδιώτες), κρύβονται γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν τη δική τους μάχη με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον συνάνθρωπο.

Το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, που όλοι ευχόμαστε να αντέξει όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας, έχει τεράστιες ανάγκες και διεκδικεί επί σειρά ετών το αυτονόητο: να καλυφθούν τα κενά με μόνιμες προσλήψεις, έτσι ώστε να σταματήσει η εργασιακή εξόντωση γιατρών και νοσηλευτών.

Η κρίση του κορωνοϊού δημιούργησε προσδοκίες ότι η πολιτεία θα κάλυπτε αυτά τα κενά με τις απαιτούμενες μόνιμες προσλήψεις. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες προσδοκίες διαψεύστηκαν καθώς επιχειρήθηκε και εξακολουθεί να επιχειρείται, παρότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες με εμβαλωματικές λύσεις. Με προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού, με μετακινήσεις γιατρών στα νοσοκομεία από τα κέντρα υγείας και με ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μόνο όμως στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Σε όλα τα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα οι ανάγκες εν μέσω πανδημίας καλύπτονται εκ των ενόντων, ενώ οι επιπρόσθετες δομές που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να γίνεται με ασφάλεια η υποδοχή και η νοσηλεία των ύποπτων περιστατικών, λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία του υφιστάμενου προσωπικού.

Το επίδομα που θα καταβληθεί σήμερα σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, ισοδυναμεί με τον βασικό μισθό που έχει ο κάθε δικαιούχος. Σίγουρα δεν καλύπτει όσα έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής και όσα θα προσφέρουν στις δύσκολες μέρες που έρχονται, οι εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί το εδικό επίδομα να θεωρηθεί ως μέσο αναστολής των διεκδικήσεων για προσλήψεις. Σίγουρα δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το υγειονομικό προσωπικό, που δίνει την πιο δύσκολη μάχη με την πανδημία, που έχει την ευθύνη για τους δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς και που απαιτεί, όταν περάσει αυτός ο εφιάλτης και βγουν οι μάσκες, να μην τους ξεχάσει η πολιτεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου