Χωρίς τα κατάλληλα όπλα, δίνουν την πιο κρίσιμη μάχη

χωρίς-τα-κατάλληλα-όπλα-δίνουν-την-πιο-125922

Μπορεί η χρονική συγκυρία που επελέγη για τη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο να μην ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς ισχύουν αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, ωστόσο οι εκπρόσωποι γιατρών, νοσηλευτών καθώς επίσης των συλλογικών φορέων και των σωματείων που έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση, θέλησαν να υπενθυμίσουν στην πολιτεία ότι είναι χρέος της να εξοπλίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με τα απαιτούμενα όπλα, έτσι ώστε οι συνάνθρωποι μας που αυτό το διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, να καταφέρουν να κερδίσουν στο τέλος τον πόλεμο.

Η χθεσινή παγκόσμια ημέρα υγείας είχε φέτος έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς για πρώτη φορά όσοι εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φονική πανδημία, η οποία έχει γονατίσει πολύ πιο προηγμένα κράτη, από ό,τι η Ελλάδα. Στη χώρα μας, ευτυχώς, αποδίδουν μέχρι στιγμής τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων καθώς και οι αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων. Το σενάριο που τρόμαζε τους ειδικούς δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα ήταν τραγική, όχι μόνο γιατί ο κορωνοϊός εμφανίζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, αλλά επειδή το εθνικό μας σύστημα υγείας δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο προσωπικό, ούτε τα κατάλληλα μέσα για τη διαχείριση μιας πανδημίας.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σε περιοχές όπως η Μαγνησία οι αυξημένες ανάγκες στα νέα τμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν για την υποδοχή και νοσηλεία των ύποπτων περιστατικών, καλύπτονται με τις μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τα κέντρα υγείας. Αποδυναμώνεται, δηλαδή, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δευτεροβάθμιες δομές και να μην καταρρεύσει το σύστημα. Κι αυτό γιατί δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, παρά μόνο κάποιες ελάχιστες προσλήψεις επικουρικών γιατρών, οι οποίοι μόλις περάσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα απολυθούν. Την ίδια στιγμή, παρέχονται ιδιαίτερα ελκυστικά οικονομικά και όχι μόνο κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας. Σχεδόν διπλάσιος μισθός και επιπρόσθετη μοριοδότηση σε σχέση με τους μόνιμους, ή τους επικουρικούς γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ότι αφορά στις ανάγκες σε μέσα ατομικής προστασίας των γιατρών και των νοσηλευτών, αν δεν υπήρχαν οι δωρεές των ιδιωτών, το πρόβλημα επάρκειας αναλώσιμων υλικών θα είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Για όλα αυτά διαμαρτυρήθηκαν χθες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καθώς και όσοι τους πλαισίωσαν. Το ζητούμενο είναι να φτάσει στους κατάλληλους αποδέκτες το μήνυμα όσων διαμαρτυρήθηκαν χθες, αγνοώντας τις αποφάσεις για απαγόρευση των συναθροίσεων. Η αγωνία τους για το μέλλον της δημόσιας υγείας είναι μεγαλύτερη από την ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορoνοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου