Προσδοκίες από τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εσωτερικών

προσδοκίες-από-τα-αντανακλαστικά-του-127128

Τα γρήγορα αντανακλαστικά του υπουργείου Εσωτερικών είναι το μοναδικό αισιόδοξο στοιχείο για τον νομό Μαγνησίας που επλήγη γι’ άλλη μια φορά με απίστευτη σφοδρότητα από τη μανία των καιρικών φαινομένων. Σχεδόν ολόκληρο το Πήλιο και τα δύο από τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων βρέθηκαν ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Η τριήμερη συνεχής βροχόπτωση αφήσει πίσω της τεράστιες καταστροφές σε έργα οδοποιίας και στα δίκτυα των δήμων που επλήγησαν περισσότερο.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, σε περιοχές όπως η Σκιάθος και η Σκόπελος, αν δεν είχαν καθαριστεί από την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας τα ρέματα των συγκεκριμένων νησιών. Τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ετών κινητοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες φρόντισαν εγκαίρως για τον καθαρισμό των χειμάρρων και την αποφυγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πλέον, ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών έτσι ώστε οι περιοχές που επλήγησαν και ήδη κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να επουλώσουν το δυνατόν συντομότερα τις πληγές τους. Η άμεση ανταπόκριση του υπουργού Εσωτερικών στην ενημέρωση που του παρείχαν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι στη δύσκολη προσπάθεια να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι ζημιές στους πληγέντες δήμους της χερσαίας και τη νησιωτικής Μαγνησίας.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για το οικονομικό εύρος των καταστροφών δεν μπορούν να γίνουν ακόμη, ωστόσο μόνο οι ζημιές που έχει υποστεί στο σύνολο του το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας των δήμων Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου, υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το πολύπαθο Ανατολικό Πήλιο χτυπήθηκε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ευτυχώς για τους κατοίκους της περιοχής, έχουν ξεκινήσει και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που προγραμματίστηκαν μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2018.

Είναι επίσης παρήγορο το γεγονός ότι στα σημεία όπου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι παρεμβάσεις, οι εργολάβοι είναι έτοιμοι να εγκατασταθούν, γεγονός που σημαίνει ότι αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.

Στο Νότιο Πήλιο δεν υπάρχει ανάλογη ετοιμότητα και οι καταστροφές που προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας του περασμένου Σαββατοκύριακου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, αναφορικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η ετοιμότητα των υπηρεσιών των δήμων και της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι δεδομένη. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι η ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της κεντρικής εξουσίας. Η αρχική της αντίδραση γεννά αισιοδοξία. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών στις πλημμυρόπληκτες περιοχές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αν θα διασφαλίσουν την ταχεία δρομολόγηση λύσεων, ειδικά τώρα που ισχύουν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου