Η ώρα του εισαγγελέα

η-ώρα-του-εισαγγελέα-131696

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο σήριαλ των μετρήσεων για την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, εκτιμούμε ότι καθιστούν επιτακτική την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, αφενός για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων χωρίς τους κανόνες, τους οποίους προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και αφετέρου για να ηρεμήσουν όσοι έχουν χάσει το μέτρο και δεν διστάζουν ακόμη και να εκτοξεύσουν απειλές εναντίον πολιτικών προσώπων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας που έγινε αποδέκτης διαδικτυακών απειλών από πολίτες, οι οποίοι, όντας κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και από την ασφάλεια που πιστεύουν ότι τους παρέχει το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, ξεπέρασαν κάθε όριο, όχι μόνο λογικής, αλλά πλέον και νομιμότητας.

Η κα Δωροθέα Κολυνδρίνη ήταν το μοναδικό θεσμικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης στη Μαγνησία που έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τα μέλη της επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος της αέριας ρύπανσης και να περιοριστούν οι επιπτώσεις του.

Οταν η ίδια έγινε αποδέκτης τραμπούκικων συμπεριφορών, ο διάλογος κόπηκε μαχαίρι και από τότε έχει στοχοποιηθεί, καθώς οι δικές της υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου των βιομηχανιών της περιοχής που θεωρούνται ένοχες ως προς την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Το περιστατικό της 26ης Μαρτίου με τη δημοσιοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν στο Βόλο τρομακτικές υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5, πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων, με αποκορύφωμα τις καταγγελίες της αντιπεριφερειάρχη για τις απειλές, τις οποίες δέχεται μέσω του διαδικτύου.

Αυτό συνδέεται με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις επιστημόνων, με αδιαμφισβήτητο κύρος, οι οποίοι κατέρριψαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία περί «τρομακτικών υπερβάσεων στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων».

Με τη βεβαιότητα ότι η επιτροπή πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών θα καταδικάσει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, επισημαίνουμε την ανάγκη παρέμβασης της δικαιοσύνης, προτού χαθεί ολοκληρωτικά ο έλεγχος σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για την τοπική κοινή γνώμη, που εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, «βομβαρδίζεται» από πληροφορίες αμφιβόλου αξιοπιστίας.

Η δικαιοσύνη στην προκειμένη περίπτωση καλείται να διερευνήσει την πραγματική πηγή των πληροφοριών περί υπερβάσεων, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει μειωθεί δραματικά ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί.

Επιπρόσθετα, καλείται να διασφαλίσει ότι τα θεσμοθετημένα όργανα της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας δεν θα γίνονται αποδέκτες καταδικαστέων συμπεριφορών, κάθε φορά που αποδεικνύουν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν συλλογικά όργανα, με αδιευκρίνιστη ατζέντα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο κίνδυνος να επικρατήσουν οι ακραίοι και οι γραφικοί έναντι της λογικής και των επιστημονικών φορέων, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου