Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της οικονομικής καραντίνας

αβεβαιότητα-για-την-επόμενη-μέρα-της-ο-135620

Την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού αυτό που τρομάζει περισσότερο τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας είναι η αβεβαιότητα. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Ούτε σε ότι αφορά στις καταναλωτικές μας συνήθειες, ούτε σε ότι έχει σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών. Ο φόβος του ιού θα συνεχίσει να επηρεάζει για πολλούς μήνες την καθημερινότητα των πολιτών και τον τρόπο λειτουργίας τους όταν θα κυκλοφορούν στην αγορά. Οι δε συνέπειες της οικονομικής κρίσης που θα προκαλέσει η υγειονομική κρίση, την οποία ζούμε από τα τέλη Φεβρουαρίου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αλλάξουν δραματικά όσα γνωρίζαμε προ κορωνοϊού.

Κύριοι αποδέκτες αυτών των συνεπειών θα είναι οι άνθρωποι της αγοράς, που συμπληρώνουν σε λίγες ημέρες έναν μήνα πλήρους αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων τους. Εναν μήνα μηδενικών εσόδων για τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι προβλέψεις σε ότι αφορά στο χρονικό διάστημα σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργούν.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για παράταση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και κατά συνέπεια συνέχισης της αναστολής λειτουργίας της αγοράς, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου, προκαλούν φόβο και ανασφάλεια στους παράγοντες της πραγματικής οικονομίας, οι οποίοι ναι μεν εκφράζονται θετικά για τα οικονομικά μέτρα στήριξης της αγοράς που ανακοινώσε η κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα για την επόμενη μέρα της μακράς περιόδου, όχι μόνο κοινωνικής αλλά και οικονομικής καραντίνας, που κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις αυτή τη στιγμή.

Το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο θα λάβουν οι 8 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και μια σειρά επαγγελματικών κλάδων, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα μέτρο εκτάκτου χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην κάλυψη κάποιων βασικών αναγκών μέχρι να περάσει η μπόρα. Το πολύ πολύ, να δώσει η κυβέρνηση άλλα 400 ευρώ στα τέλη Απριλίου σε όσους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή σε αυτούς που έχουν αναστείλει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Για να επανεκκινήσει η οικονομία, απαιτείται αποκατάσταση της ομαλότητας ως προς την απασχόληση και ισχυρές ενέσεις ρευστότητας στην αγορά έτσι ώστε να πάρει ξανά μπροστά ο παραγωγικός μηχανισμός.

Προς τα παρόν, τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν, ενώ τα μέτρα για τη μείωση της καταβολής ενοικίου και για τις επιταγές κρίνονται από τους ανθρώπους της αγοράς ανεπαρκή. Σε ότι αφορά στο μέτρο της δίμηνης μείωσης των μισθωμάτων κατά 40%, οι καταστηματάρχες επισημαίνουν ότι χωρίς έσοδα για πάνω από δύο μήνες δεν είναι δυνατό να καταβάλουν το 60% του μισθώματος. Σε ότι αφορά στο μέτρο για «πάγωμα» εξόφλησης των επιταγών για 75 ημέρες, η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς επικεντρώνεται στο τι μέλλει γενέσθαι όταν παρέλθει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν μήνες για να πάρει ξανά μπροστά η πραγματική οικονομία και να είναι σε θέση οι ελεύθεροι επαγγελματίες να είναι συνεπείς ως προς την πληρωμή των επιταγών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου