Δύσκολα θα αποφύγουμε την αυστηροποίηση των μέτρων για την απαγόρευση των μετακινήσεων

δύσκολα-θα-αποφύγουμε-την-αυστηροποί-138369

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η εικόνα στο κέντρο του Βόλου χθες το πρωί, που βελτιώθηκε ο καιρός και καταβλήθηκαν οι συντάξεις Απριλίου, ήταν τουλάχιστον ανησυχητική ως προς τη συμμόρφωση των πολιτών στα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Χθες το πρωί οι ουρές έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, παρέπεμπαν σε σχεδόν συνηθισμένη εργάσιμη μέρα και όχι σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν τεθεί σε ισχύ έκτατα μέτρα ασφάλειας.

Για τους περισσότερους δεν αποτέλεσε έκπληξη η εικόνα. Μόλις βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες αυξήθηκαν η κίνηση στους δρόμους και η κυκλοφορία των πολιτών. Το γεγονός αναμένεται να ενταθεί όσο θα μας αποχαιρετούν οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες και θα εισερχόμαστε ουσιαστικά στην άνοιξη. Οι έλεγχοι, που διενεργούνται από την Αστυνομία, το Λιμενικό και τη Δημοτική Αστυνομία, μπορεί να είναι εντατικοί, ωστόσο η στάση των πολιτών θα κρίνει την επιτυχία του μέτρου με την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων. Τα τσουχτερά πρόστιμα, που έχουν πέσει μέχρι στιγμής και όσα θα πέσουν τις επόμενες ημέρες, δεν είναι αρκετά, ώστε να συνετίσουν τον κόσμο. Επίσης, οι λόγοι, βάσει των οποίων μπορεί να κυκλοφορήσει κάποιος χωρίς να κινδυνεύει να του επιβληθεί πρόστιμο, είναι πολλοί για τα δεδομένα του Ελληνα. Απαιτείται αυστηροποίηση του ισχύοντος πλαισίου, μήπως και αποφύγουμε τα χειρότερα. Οσο μάλιστα θα βελτιώνεται ο καιρός και θα πλησιάζουμε προς την πασχαλινή περίοδο, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να παραμείνει ο κόσμος σπίτι, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών για την ανάγκη δραστικού περιορισμού των μετακινήσεων.

Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια, την οποία καταβάλλουν οι αρχές για να περιορίσουν τη μετάδοση της φονικής πανδημίας. Αν αρχίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις με την επίκληση των λόγων που δικαιολογούν προς το παρόν την άθληση και τη μετακίνηση όσων έχουν δεσποζόμενα ζώα, το στοίχημα, που έχουν βάλει οι λοιμωξιολόγοι, πολύ δύσκολα θα κερδηθεί. Η πολιτεία είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου, το οποίο έχει θεσπιστεί για τις μετακινήσεις. Σκοπός είναι να αποφύγουμε το γενικό lock down και να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την υπεύθυνη στάση που έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα, με εξαίρεση κάποιες συμπεριφορές που είναι μεμονωμένες και καταδικαστέες. Οι πρώτες ενδείξεις, αναφορικά με τις προθέσεις του κόσμου τώρα που άρχισε να βελτιώνεται ο καιρός, δεν είναι ενθαρρυντικές. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, με εξαίρεση όσους εργάζονται και όσους πρέπει να μεταβούν στο σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο.

Δύσκολα θα αποφύγουμε την αυστηροποίηση των μέτρων για την απαγόρευση των μετακινήσεων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου