Στο μάτι του κυκλώνα

στο-μάτι-του-κυκλώνα-142698

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο πολύπαθος δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για ακόμη μια φορά. Οχι μόνο γιατί τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή ήταν ακραία (καθώς βρέχει ασταμάτητα για τρία 24ωρα), αλλά κυρίως γιατί ο σχεδιασμός που έχει χαράξει η περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής δεν μπορεί να υλοποιηθεί εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, εξαιτίας των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη διαγωνισμών και την ανάδειξη των αναδόχων, που θα αναλάβουν την κατασκευή των απαιτούμενων έργων.

Είκοσι τέσσερις μήνες πέρασαν από τη βιβλική καταστροφή, την οποία προκάλεσε στην περιοχή η θεομηνία του 2018. Δρόμοι κόπηκαν στα δύο, υποδομές χάθηκαν κάτω από τους όγκους της λάσπης και των φερτών υλών, περιούσιες καταστράφηκαν και ένας τεράστιος σε έκταση, ορεινός δήμος χωρίς εύκολη οδική πρόσβαση, βρέθηκε σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Αρχικά, οι κάτοικοι του και οι φορείς αρκέστηκαν στις υποσχέσεις των τότε κυβερνώντων για ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους. Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις, η πολιτεία επέδειξε για ακόμη μια φορά εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά, ενώ σε ότι έχει σχέση με την υλοποίηση του απαιτούμενου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, τα έργα άργησαν να ξεκινήσουν, εξαιτίας του δαιδαλώδους συστήματος προκήρυξης και συμβασιοποίησης των δημόσιων έργων.

Οι υποσχέσεις του τότε υπουργού Χρ. Σπίρτζη στις αρχές Μαρτίου του 2018 για γρήγορη εκπόνηση μελετών, εξεύρεση πόρων και δημοπράτηση των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής έπεσαν στο κενό, καθώς μπορεί οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της περιφέρειας να ολοκλήρωσαν εγκαίρως τις σχετικές μελέτες, ωστόσο οι διαδικασίες οι οποίες έπρεπε να ακολουθηθούν «κόλλησαν» στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Αποτέλεσμα ήταν να εκκινήσουν οι εργολαβίες με μεγάλη καθυστέρηση.

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος να ήταν με το μέρος των κατοίκων και των φορέων του πολύπαθου δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την περιοχή ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα με τις κατολισθήσεις και τις καταπτώσεις, στα σημεία όπου οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Οπου αυτές ολοκληρώθηκαν, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.

Το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων, είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος με τις συμβάσεις των δημοσίων έργων. Πρόβλημα που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει καμία κυβέρνηση. Ούτε καν η παρούσα, που προεκλογικά υποσχόταν απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και απεμπλοκή του συστήματος προκήρυξης , δημοπράτησης και υλοποίησης των δημόσιων έργων έτσι ώστε να προλαμβάνονται καταστάσεις σαν αυτές που βιώνει κάθε χειμώνα ο πλέον δυσπρόσιτος ορεινός δήμος της Μαγνησίας. Αναμένουμε πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών στον βομβαρδισμό των εγγράφων που θα ακολουθήσει από πλευράς τοπικών εκπροσώπων φορέων, μόλις κοπάσει η καταιγίδα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου