H ανάγκη προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

h-ανάγκη-προστασίας-των-εργαζομένων-το-144437

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά τη δημοσιοποίηση της διάταξης που εξέδωσε για την εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων, όσο διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού. Οι διορθωτικές κινήσεις που γίνονται τα τελευταία 24ωρα δεν μπορούν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις, τις οποίες δημιούργησε η επίμαχη διάταξη, που είδε το φως της δημοσιότητας αρκετές ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η μείωση της εργασίας στο μισό θα επιφέρει ισόποση μείωση αποδοχών. Θα περικοπούν, δηλαδή, δραματικά οι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες εκατομμυρίων νοικοκυριών, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας που έχει απορρυθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες που έσπευσε να ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων, τις οποίες προκάλεσε η διάταξη για μείωση μισθών κατά το ήμισυ, δεν πείθουν την κοινωνία. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι πολλοί εργοδότες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα τα οποία θα διαμορφώσει η οικονομική κρίση που θα διαδεχθεί την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι η επόμενη μέρα θα βρει χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εντελώς εκτεθειμένους στο εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, ότι θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα χωρίς να «πληρώσουν το μάρμαρο» οι εργαζόμενοι, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Φρόντισαν γι αυτό οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα ετών.

Ούτε βέβαια τους καθησυχάζουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς και οι ρήτρες του υπουργείου Εργασίας για ένταξη στο καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης εκείνων των επιχειρήσεων που δεν θα κάνουν απολύσεις.

Η καθημερινότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πριν την επιδημία. Τώρα καλούνται να ανέβουν ένα πραγματικό βουνό προβλημάτων, νιώθοντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Η εμπειρία της οικονομικής κρίσης, όταν δηλαδή μειώθηκε το εισόδημα των εργαζομένων και ταυτόχρονα έπεσε κατακόρυφα η κατανάλωση, με συνέπεια να κλείσουν καταστήματα και επιχειρήσεις, είναι η πιο τρανή απόδειξη για τους κινδύνους, τους οποίους εμπεριέχει η διάταξη για μείωση εργασίας και αποδοχών κατά 50% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Είναι βέβαιο ότι ανάλογες επιπτώσεις θα προκαλέσει στην αγορά πιθανή εφαρμογή του επίμαχου μέτρου σε γενικευμένο βαθμό. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επιστροφή στην ανάπτυξη όταν τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να μη θιγούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και να διασφαλιστεί ότι τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα τις φορτωθούν τα συνήθη υποζύγια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου