Λύσεις εκ των ενόντων

λύσεις-εκ-των-ενόντων-146307

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις τάξεις του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου ανέδειξε το μείζον ζήτημα της έλλειψης βασικών αναλώσιμων υλικών και μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία του κορονοϊού. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν προσφέρονται για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις σε ευαίσθητο τομέα, όπως η δημόσια υγεία, ωστόσο από τον θόρυβο που προκάλεσε η σκληρή ανακοίνωση της μειοψηφούσας παράταξης μπορεί να βγει κάτι θετικό, καθώς άπαντες γνωρίζουν πλέον ότι οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων δίνουν την πιο σκληρή μάχη χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα όπλα.

Το Νοσοκομείο Βόλου προχθές το πρωί είχε ξεμείνει από αντισηπτικό υγρό, ενώ οι μάσκες για το προσωπικό χαρακτηρίζονται από έμπειρους νοσηλευτές ανεπαρκείς μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας. Προφανώς, οι εντάσεις μεταξύ συνδικαλιστών, ίσως χρειαστεί να εργαστούν ο ένας δίπλα στον άλλον το επόμενο διάστημα, δεν βοηθούν, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση αναδείχθηκε ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο έθεσαν από την προηγούμενη εβδομάδα και οι εκπρόσωποι των γιατρών. Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηλίας Καραμέτος απηύθυνε έκκληση μέσω του διαδικτύου για ενίσχυση του Νοσοκομείου με αναλώσιμα όπως μάσκες, γάντια, στολές μιας χρήσης και ειδικά γυαλιά.

Τότε, ίσως δεν έγινε αντιληπτό από όλους το μέγεθος του προβλήματος. Τώρα όμως δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένοι. Οχι μόνο για να διαφυλάξουν την υγεία τους και την υγεία των μελών των οικογενειών τους, αλλά και για να είναι στα πόδια τους όταν κλιμακωθεί η πανδημία.

Στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι η μάχη με τον κορονοϊό θα δοθεί εκ των ενόντων. Το αρμόδιο υπουργείο φρόντισε να δείξει τις προθέσεις του, μη προκηρύσσοντας ούτε μία θέση γιατρού, ή νοσηλευτή για το Αχιλλοπούλειο. Οι όποιες προσθήκες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αυτό το κρίσιμο διάστημα προέρχονται από τα κέντρα υγείας του νομού. Το επιπλέον προσωπικό που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προορίζεται για τα Νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των πόλεων όπου υπάρχει αυτό το διάστημα μεγάλη διασπορά του ιού. Στα υπόλοιπα Νοσοκομεία οι ανάγκες θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού, το οποίο θα δώσει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εκπαιδευτεί κατάλληλα και να αναλάβει καθήκοντα στην πρώτη γραμμή.

Ολοι αυτοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Πρέπει επίσης να υπάρχει αφθονία σε αντισηπτικά, έτσι ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η διασπορά του κορονοϊού. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό, οι ιδιώτες που έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων και έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να βοηθήσουν, ας κινητοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στα «όπλα» που έχουν απόλυτη ανάγκη οι «στρατιώτες της πρώτης γραμμής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου