Τελευταία μας ελπίδα η επιτυχία της απαγόρευσης κυκλοφορίας

τελευταία-μας-ελπίδα-η-επιτυχία-της-απ-150329

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα εστίασης, τις εκκλησίες, τα πάρκα, τις πλατείες και στο τέλος απαγόρευσε και την κυκλοφορία, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού. Η αποφασιστικότητα της, ως προς την λήψη κρίσιμων και δύσκολων αποφάσεων, την κατάλληλη στιγμή, δεν αμφισβητείται. Αποκορύφωμα η απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Κι όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα ως προς τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα να δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας. Εκτός και αν ποντάρει στην απόλυτη επιτυχία του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός και χρειαστεί να δοκιμαστούν οι αντοχές του απροετοίμαστου εθνικού μας συστήματος υγείας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες πανδημίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, που διαθέτουν πολύ πιο προηγμένα συστήματα υγείας από ότι η Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως πρέπει να αφεθούν χωρίς επιπρόσθετο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι δημόσιες δομές υγείας.

Κι όμως, ένα μήνα μετά το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. Αναρωτιέται λοιπόν απλός πολίτης: από τη στιγμή που διατίθενται σε πρώτη φάση δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία, γιατί δεν διατίθενται οι απαιτούμενοι πόροι για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές υγείας προτού κορυφωθεί η πανδημία;

Στην περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια θέση. Η μια και μοναδική θέση επικουρικού γιατρού για το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αχιλλοπουλείου» προκηρύχθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου, ενώ οι επιπλέον γιατροί και νοσηλευτές που αναμένονται, θα προκύψουν από εσωτερικές μετακινήσεις και συγκεκριμένα, από τα κέντρα υγείας του νομού.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει απροθυμία από νέους γιατρούς να υποβάλουν αιτήσεις και να προσληφθούν στο εθνικό σύστημα υγείας, εφόσον δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις, αλλά για θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού, το οποίο μετά την παρέλευση της κρίσης του κορωνοϊού θα μείνει μετέωρο.

Ολα αυτά βέβαια δεν αφορούν στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου επαναλαμβάνουμε ότι εν μέσω πανδημίας δεν έχει γίνει ούτε μία προκήρυξη, όχι για μόνιμο, αλλά ούτε καν για επικουρικό ιατρικό προσωπικό. Με αυτό το δεδομένο, ας ελπίσουμε, λοιπόν, να αποδώσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σε διαφορετική περίπτωση ο νομός μας ζήσει δραματικές καταστάσεις…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου