Εκτεθειμένα τα νησιά

εκτεθειμένα-τα-νησιά-156302

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το μοναδικό ίσως σημείο, από το οποίο μπάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, εντοπίζεται στο ζήτημα των νησιών, όπου η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες και οι υγειονομικές τους υποδομές είναι υποτυπώδεις. Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις των δημάρχων και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας τα τελευταία 24ωρα, για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας του τοπικού πληθυσμού, αλλά και των επισκεπτών, δεν δείχνουν να κινητοποιούν την κεντρική εξουσία.

Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που προκύψει θετικό κρούσμα κορονοϊού σε νησί όπως η Αλόννησος, με το αποδεκατισμένο περιφερειακό ιατρείο. Οι ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται οριακά, με τον δήμαρχο να κάνει πολλές φορές και τον οδηγό ασθενοφόρου. Ολα αυτά σε περιόδους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας και οι περισσότερες αντίστοιχες του πλανήτη.

Με δεδομένη την απαγόρευση μεταφοράς ασθενούς με κορονοϊό με τα πλοία της γραμμής και με δεδομένη επίσης την αδυναμία και την απόλυτη έλλειψη ετοιμότητας των κέντρων υγείας των νησιών μας να υποδεχτούν ύποπτο κρούσμα, εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου, τον οποίο διατρέχουν οι μικρές κοινωνίες των νησιών. Η αγωνία που εκφράζουν οι τοπικές αρχές και οι απλοί κάτοικοι είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Την ίδια στιγμή οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες σπιτιών στις Β. Σποράδες, από χώρες υψηλού κινδύνου όπως η Ιταλία και η Αγγλία, καταγγέλλεται ότι λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κυκλοφορούν κανονικά στα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά στα νησιά, χωρίς να λαμβάνουν το παραμικρό μέτρο προφύλαξης. Δεν σέβονται καν την προληπτική καραντίνα, στην οποία πρέπει να τεθούν για δύο εβδομάδες όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το αρμόδιο υπουργείο προσπαθούσε να καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, με τον υπουργό Ναυτιλίας να ζητεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, τα πλοία, που απέπλεαν από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας για τη νησιωτική Ελλάδα, παρουσίαζαν υψηλές πληρότητες, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό προληπτικό υγειονομικό μέτρο κατά την επιβίβαση των ταξιδιωτών.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς τα παρόν κρούσμα κορονοϊού στα νησιά αποτελεί καθαρή σύμπτωση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός στο ιδιαίτερα πιθανό σενάριο εξάπλωσης της πανδημίας και στα νησιά. Οταν δηλαδή θα επικρατήσει πανικός και οι τοπικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση.

Η απαγόρευση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς τα νησιά έπρεπε να έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, με εξαίρεση την τροφοδοσία τους ή την κάλυψη έκτακτης ανάγκης.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και απατούνται δραστικές αποφάσεις, έτσι ώστε να προφυλαχθεί ο πληθυσμός από τις συνέπειες της αδιαφορίας, του εφησυχασμού και της ανευθυνότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου