Η ανάγκη επαγρύπνησης των ελεγκτικών μηχανισμών

η-ανάγκη-επαγρύπνησης-των-ελεγκτικών-157223

Η κατάσταση άτυπης καραντίνας, στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για όσους σκοπεύουν να επωφεληθούν από τις ακραίες συνθήκες που βιώνει καθημερινά ο απλός πολίτης. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην εφαρμογή κανόνων στην αγορά, καθώς η κερδοσκοπία και οι ελλείψεις σε βασικά ειδή κυριαρχούν. Δεν πρέπει, ωστόσο, να επηρεαστεί και στην αγορά εργασίας, που ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα απόπειρας καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι κακοί εργοδότες, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την έκτακτη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται και η χώρα μας, θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν δικούς τους νόμους και κανόνες στην αγορά εργασίας. Τα ελαστικά ωράρια, που ήδη ισχύουν, θα επιχειρηθεί να «ξεχειλώσουν», έτσι ώστε να αυξηθούν οι ώρες εργασίας, χωρίς βέβαια να αυξηθούν αντίστοιχα και οι αποδοχές.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, ένα και μόνο περιστατικό σε τοπικό εργοστάσιο είναι ενδεικτικό της κατάστασης, που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν. Η καταγγελία του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας είναι σοβαρή και αφορά σε εργοστάσιο της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, όπου η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να μισθώσει και δεύτερο λεωφορείο για τη μεταφορά του προσωπικού. Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν καθημερινά τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για να πάνε στη δουλειά τους, προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό στο λεωφορείο της βάρδιας.

Οσες συστάσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής στους υπεύθυνους της εταιρείας κατέληξαν στο κενό. Προφανώς, ο ιδιοκτήτης εκτιμά ότι το κόστος για τη μίσθωση δεύτερου λεωφορείου είναι πιο υψηλό από το κόστος του πιθανού κλεισίματος του εργοστασίου του, σε περίπτωση που νοσήσει ένας από τους υπαλλήλους του.

Με αφορμή, λοιπόν, το συγκεκριμένο περιστατικό, που ευτυχώς είναι προς το παρόν μεμονωμένο, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να εφαρμόσουν τη νομιμότητα και να αποδείξουν ότι το κράτος λειτουργεί, παρ’ ότι η χώρα έχει παραλύσει. Από τα πιο απλά ζητήματα, που εν μέσω πανδημίας έχουν τη δική τους σημασία, μέχρι τα πιο σημαντικά, όπως ο σεβασμός στην ισχύουσα εργατική νομοθεσία, οι υπηρεσίες οφείλουν να δηλώσουν παρούσες και να αναγκάσουν όσους σκέφτονται ή λειτουργούν όπως ο λύκος στο κοπάδι με τα πρόβατα, να αναθεωρήσουν και να σεβαστούν το γεγονός ότι η χώρα μας περνά την πιο σοβαρή κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.

Η κρίση θα περάσει, έστω και αν χρειαστεί να παρέλθει σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, θεμελιώδεις θεσμικοί πυλώνες, όπως το δικαίωμα στην εργασία, πρέπει να προφυλαχθούν σαν κόρη οφθαλμού, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια να ξανασταθεί στα πόδια της η κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου