Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

κατάσταση-εκτάκτου-ανάγκης-158425

Η εμπορική αγορά του Βόλου δεν έκλεισε ούτε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε όταν ξέσπασε η καταιγίδα της οικονομικής κρίσης και έβαλαν λουκέτο οι τράπεζες. Κι όμως, από χθες χιλιάδες εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά, προσδίδοντας απόκοσμη εικόνα στο πλέον ζωντανό κομμάτι της πόλης.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, ωστόσο οι επαγγελματίες, που έβαλαν από χθες λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Οταν, δηλαδή, η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο και αρχίσουν και μειώνονται οι αριθμοί των νοσούντων και των νεκρών. Τότε πρέπει οι δυνάμεις της αγοράς να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να στηρίξουν και την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συνολική προσπάθεια επανόδου της χώρας στην κανονικότητα.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να πετύχουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες έβαλαν λουκέτο αναγκαστικά, καθώς και αυτών που για ευνόητους λόγους πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, ωστόσο ο τζίρος τους θα μειώνεται, όσο ο κόσμος θα παραμένει κλεισμένος στα σπίτια του.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμόσουν την καθημερινότητα και τις ανάγκες τους στις οικονομικές δυνατότητες, που τους δίνει το κρατικό βοήθημα. Οι επιχειρήσεις έχουν να διαχειριστούν, όμως, τις απαιτήσεις των προμηθευτών τους, που άρχισαν ήδη να πιέζουν για την εμπρόθεσμη εξόφληση επιταγών, παρ’ ότι τα πάντα έχουν νεκρώσει.

Ανάλογες συμπεριφορές δεν συμβάλλουν στην όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης, την οποία βιώνει η Ελλάδα. Κάποιοι δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι οδυνηρές για όλους. Κανείς δεν θα βγει αλώβητος από την υγειονομική κρίση, που βιώνει ο πλανήτης και κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη που ζούμε υιοθετώντας εκβιαστικές συμπεριφορές.

Για τις εναπομείνασες επιχειρήσεις που λειτουργούν, τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας οφείλουν να επιβάλουν κανόνες σε ό,τι αφορά στο ύψος των τιμών σε είδη άμεσης ανάγκης, όπως τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και απολύμανσης, που αυτό το διάστημα αναγκάζονται και ακριβοπληρώνουν οι πολίτες. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, δύο μάσκες μιας χρήσης, ένα πακέτο χειρουργικά γάντια και ένα αντισηπτικό των 80ml να πωλούνται προς 15 ευρώ!

Η απόφαση για την επιβολή διατίμησης στα είδη που υπερκοστολογούνται, προκειμένου να κερδοσκοπούν συγκεκριμένες εταιρείες, έπρεπε να είχε ληφθεί πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Οπως επίσης και η απόφαση για απαγόρευση στις εξαγωγές των συγκεκριμένων ειδών. Μόνο αν ο πολίτης, είτε είναι καταστηματάρχης, είτε απλός καταναλωτής, αισθανθεί ότι η πολιτεία μεριμνά για την προστασία του από τις παράπλευρες συνέπειες του κορονοϊού, θα αντιδράσει με ψυχραιμία απέναντι στα χειρότερα που έρχονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου