Περί ατομικής ευθύνης

περί-ατομικής-ευθύνης-161089

Η έννοια της ατομικής ευθύνης ακούγεται κατά κόρον τα τελευταία 24ωρα, που η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πρώτες ενδείξεις από τη συμπεριφορά των πολιτών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Ο συνωστισμός αρχικά στις καφετέριες και στη συνέχεια στα σούπερ μάρκετ, στις παραλίες και στις πλατείες των μεγάλων πόλεων απέδειξε ότι ο Ελληνας δύσκολα εφαρμόζει δυσάρεστες ως προς την καθημερινότητά του αποφάσεις και ακόμη πιο δύσκολα τηρεί μέτρα για την ατομική του προστασία και την αντίστοιχη των γύρω του.

Οι ακραίες συνθήκες, που βιώνουμε, απαιτούν και προϋποθέτουν από όλους ψύχραιμη και υπεύθυνη αντιμετώπιση. Από τον επαγγελματία, που αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του, από τον γονιό, που πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά του και να κρατήσει στο σπίτι το παιδί του, από τον πιστό, που συνωστίζεται στις εκκλησίες για να μεταλάβει. Η παραμικρή λεπτομέρεια μετρά και το κάθε λάθος στη στάση μας μπορεί να κοστίσει όχι μόνο στον οικογενειακό, αλλά και στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας, με τη μαύρη λίστα των θυμάτων από τον κορονοϊό να αυξάνει και τον αριθμό των κρουσμάτων να διευρύνεται. Περιθώρια για ανευθυνότητα και ψευτομαγκιές δεν υπάρχουν. Τη δική μας αδιαφορία μπορεί να την πληρώσει ο διπλανός μας και μάλιστα ακόμη και με την ίδια του τη ζωή.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας επιβάλλουν την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση σε σχεδόν καθημερινή βάση. Οποιος δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι άξιος της μοίρας του. Η όποια ανεύθυνη στάση μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση της πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας.

Το θετικό είναι ότι χθες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων τηρήθηκαν από τους Βολιώτες, που ούτε συνωστίστηκαν, ούτε προκάλεσαν προβλήματα με τη σειρά προτεραιότητας στις επιχειρήσεις, που ακόμη λειτουργούν. Αν μάλιστα είχαν επιδείξει οι καταναλωτές ανάλογη συμπεριφορά προτού ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα και δεν έσπευδαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων από οινόπνευμα και αντισηπτικά, η κατάσταση στην αγορά θα ήταν σήμερα ομαλή και δεν θα παρατηρούνταν τεράστιες ελλείψεις σε προϊόντα, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη όλοι οι πολίτες.

Η πανδημία του κορονοϊού είναι πρώτης τάξης ευκαιρία, ώστε να αποκτήσει ο νεοέλληνας ατομική ευθύνη. Από τον τρόπο που ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ, μέχρι τον τρόπο που σκέφτεται όταν καλείται να αντιμετωπίσει έκτακτη κατάσταση. Ολα αυτά χωρίς να περιμένει από το κράτος να προνοήσει για τα αυτονόητα. Συνήθως, το κράτος δεν λειτουργεί όπως επιβάλλεται. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, παραδίδει μαθήματα υπευθυνότητας, τα οποία δυστυχώς πολλοί εξ ημών αδυνατούμε να αντιληφθούμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου