Ας ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις όσο υπάρχει καιρός

ας-ληφθούν-δυσάρεστες-αποφάσεις-όσο-υ-165583

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες να έχουν τρομοκρατηθεί εξαιτίας του κορονοϊού, όσο περνούν οι μέρες τόσο εκλείπουν οι λόγοι, για τους οποίους πρέπει να παραμένει ανοιχτή η εμπορική αγορά. Ελάχιστοι οι Βολιώτες, που κυκλοφορούσαν χθες στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης. Ακόμη λιγότεροι εκείνοι, που μπήκαν στα καταστήματα για να κάνουν αγορές.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι δεν θα αργήσει να ληφθεί απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες τους με δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα, από τη στιγμή που δεν πατά ψυχή στα καταστήματά τους.

Επίσης, είναι επικίνδυνο να παραμένει σε λειτουργία η αγορά, από τη στιγμή που οι καταναλωτές δεν μπορούν να εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες ατομικής προφύλαξης από τον κορονοϊό, σε ό,τι αφορά στην απολύμανση των χεριών τους κάθε φορά που εισέρχονται σε κατάστημα, καθώς επίσης και όταν χρησιμοποιούν μετρητά ή πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους.

Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, το ζήτημα, που έχει να κάνει με την ψυχολογία του κόσμου. Ο τρόμος και ο πανικός, που προκαλεί ο καταιγισμός των εξελίξεων και των πληροφοριών για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, κάθε άλλο παρά επιτρέπουν σκέψεις για αγορές, εκτός και αν πρόκειται για είδη που έχει άμεση ανάγκη ο καταναλωτής. Με τα σημερινά δεδομένα, άμεση ανάγκη υπάρχει μόνο για τρόφιμα και φάρμακα. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες η συνέχιση λειτουργίας της αγοράς αφενός επιβαρύνει με περιττά έξοδα τους καταστηματάρχες, αφετέρου μεγιστοποιεί τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα μέτρα, που έλαβε η Ιταλία για την αναστολή λειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων, πλην των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπαγορεύτηκαν από τις δραματικές εξελίξεις με την εκατόμβη των νεκρών και τους περισσότερους από 15.000 νοσούντες. Στη χώρα μας έχουμε ακόμη την επιλογή να λάβουμε δραστικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να ζήσει η Ελλάδα αντίστοιχες καταστάσεις.

Ούτε τις κατάλληλες υποδομές διαθέτει, ούτε το απαιτούμενο προσωπικό. Πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας θα διαλύσει το κράτος και θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση όσες δομές αντέχουν μετά τη λαίλαπα των μνημονίων.

Εφόσον, λοιπόν, έγινε η αρχή με την αναστολή λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης, των χώρων διασκέδασης και των αθλητικών υποδομών, ας ολοκληρωθεί το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την επιδημία του κορονοϊού με το κλείσιμο της εμπορικής αγοράς και οπωσδήποτε των καφετεριών και των μπαρ, όπου η νεολαία περνά αυτές τις ημέρες τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο της.

Ολα, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης της αγοράς για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να νεκρώσει η χώρα. Καλύτερα να μπούμε στη διαδικασία όσο έχουμε ακόμη την επιλογή, παρά να μας οδηγήσουν οι εξελίξεις σε δραματικές καταστάσεις, τις οποίες δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου