Η στιγμή της λήψης κρίσιμων αποφάσεων

η-στιγμή-της-λήψης-κρίσιμων-αποφάσεων-166285

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κάνει τις επισημάνσεις του για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Οπως λέει, αν δεν λάβουμε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, θα πάθουμε ό,τι έπαθε και η γειτονική Ιταλία, η οποία, σημειωτέον, διαθέτει δημόσιο σύστημα υγείας με υποδομές και προσωπικό, που δεν συγκρίνεται με το αντίστοιχο της χώρας μας.

Στην Ιταλία υποτίμησαν το πρόβλημα και έλαβαν με μεγάλη καθυστέρηση μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Πλέον, η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι ανεξέλεγκτη, με την ιταλική κυβέρνηση να αποφασίζει προχθές το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, πλην των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση πρόκλησης πανικού, ο πρόεδρος των γιατρών διατυπώνει τις προτάσεις του με αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και έχοντας αντιληφθεί τόσο την κρισιμότητα των περιστάσεων, όσο και τη σημασία του θεσμικού του ρόλου. Για αυτό και προτείνει το κλείσιμο καφετεριών και λοιπών χώρων συνάθροισης, καθώς τα σχολεία μπορεί να έκλεισαν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο η νεολαία, που έχει άφθονο ελεύθερο χρόνο, δεν θα περιοριστεί μόνο στις βόλτες και την άθληση.

Η επίμαχη πρόταση συνάντησε τις εύλογες αντιδράσεις των καταστηματαρχών εστίασης, που, ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούν ότι σε έκτακτες καταστάσεις προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και η προστασία της δημόσιας υγείας. Μόνο αν αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού υπό αυτό το πρίσμα έχουμε σοβαρές ελπίδες ως χώρα να περιορίσουμε τις συνέπειες.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ιός θα εξαπλωθεί με αστραπιαίο τρόπο και οι αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας θα καταρρεύσουν σε λίγα 24ωρα. Ετσι κι αλλιώς το σύστημα ανταποκρίνεται οριακά στις ανάγκες, χωρίς, δηλαδή, την πίεση υγειονομικής κρίσης. Πλέον η πανδημία αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο, με τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων να αδυνατούν να αντέξουν την αποτελεσματική διαχείριση τόσο σοβαρής κατάστασης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων, περιγράφει απογοητευτική κατάσταση, με τον μέσο όρο των κρεβατιών να ξεπερνά οριακά τα έξι ανά 100.000 πολίτες, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Ιταλία ο αντίστοιχος μέσος όρος ξεπερνά τα 12,5 κρεβάτια, ενώ στη Γερμανία αγγίζει τα 30. Συνολικά 575 είναι όλα κι όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ της χώρας μας για 10 εκατομμύρια πολίτες. Αλλα 100 κρεβάτια δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εφόσον, λοιπόν, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας ούτε μπορεί, ούτε πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αντιμετωπίσει καταστάσεις επιδημίας, ας φροντίσει η πολιτεία για τη λήψη και την επιβολή μέτρων, τα οποία θα θωρακίσουν στον βαθμό του δυνατού τους πολίτες και θα αποτρέψουν καταστάσεις, που κανείς μας δεν θέλει ούτε να φανταστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου