Οι τιμές στα καύσιμα και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων

οι-τιμές-στα-καύσιμα-και-τα-παιχνίδια-τ-167678

Το ζήτημα των μειώσεων στις διεθνείς τιμές των καυσίμων λόγω κορονοϊού και τα συνεπακόλουθα της εξέλιξης, σε ό,τι έχει σχέση με την υποχώρηση των τιμών πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, αποτελούν πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση, ώστε να αποδείξει ότι όντως έχει τη βούληση και τα μέσα να ελέγξει την κατάσταση στην αγορά καυσίμων.

Μπορεί η κατακόρυφη πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» να απαλλάσσει προς το παρόν το αρμόδιο υπουργείο από την υποχρέωση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις, που διαμορφώνει η επιδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, επιβάλλουν στα κρατικά όργανα ελέγχου τη διασφάλιση των καταναλωτών από τις κερδοσκοπικές ορέξεις των επιτηδείων.

Οι προειδοποιήσεις του υπουργού Ανάπτυξης για επιβολή προστίμων στις εταιρείες, που δεν θα ρίξουν τις τιμές, καθώς και για επιβολή πλαφόν, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να επιδείξει το αρμόδιο υπουργείο την ίδια αποφασιστικότητα και τις επόμενες ημέρες. Ηδη καταγράφεται υποχώρηση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων, η κατάσταση θα συνεχιστεί, καθώς οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 50%, σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.

Η προσοχή των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης πρέπει να επικεντρωθεί στις εταιρείες και τα διυλιστήρια, που δίνουν την εντύπωση ότι λειτουργούν έχοντας επιβάλει στην αγορά καυσίμων δικούς τους νόμους και κανόνες. Οι ευθύνες τους για τις στρεβλώσεις στην αγορά, κάθε φορά που οι τιμές στα καύσιμα παρουσιάζουν κάμψη, είναι τεράστια.

Δυστυχώς, εξακολουθούν και υφίστανται στη χώρα μας μηχανισμοί, οι οποίοι κερδοσκοπούν, τη στιγμή που οι καταναλωτές «ματώνουν» για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Ολα τα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν κατά το παρελθόν, κατέληξαν σε ναυάγιο, καθώς καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαμορφώσει ξεκάθαρο τοπίο στην αγορά καυσίμων. Η δυσπιστία των πολιτών και οι καταγγελίες των πρατηριούχων, που εισπράττουν τη δυσφορία του κόσμου για τις τιμές, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και καθιστούν παραπάνω από απαραίτητη την ανάγκη επιβολής μέτρων, με τα οποία θα διασφαλιστεί η νομιμότητα και θα προστατευτούν οι καταναλωτές.

Σε περιόδους κρίσης και σε έκτακτες καταστάσεις εμφανίζονται πάντα κρούσματα κερδοσκοπίας, με θύματα τους απλούς πολίτες. Τη στιγμή που το κοινωνικό σύνολο προσπαθεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Η κρίση, που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού, δεν πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για τους κερδοσκόπους. Η αγορά καυσίμων πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά από την πολιτεία και να διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές θα φτάσουν στην κατανάλωση, όπως προβλέπεται από τους κανόνες της αγοράς και όχι όπως θέλουν να επιβάλουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου