Λανθασμένες εκτιμήσεις

λανθασμένες-εκτιμήσεις-168916

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοϊού και τις επιπτώσεις στην αγορά και την πραγματική οικονομία γενικότερα εντείνονται, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για τις συνέπειες της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία όχι μόνο διαψεύδονται, αλλά, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, οι παράγοντες που τις διατύπωσαν ούτε είχαν αξιολογήσει σωστά την κατάσταση, ούτε είναι σε θέση να προτείνουν μέτρα θωράκισης από τον πανικό, που εκδηλώνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στη χώρα μας τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καλύπτουν έως έναν βαθμό μόνο τις πληττόμενες περιοχές. Τους νομούς, δηλαδή, όπου η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχείς ρυθμούς, με συνέπεια να έχουν ανασταλεί οικονομικές δραστηριότητες με απόφαση του κράτους.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων αποσπασματικών μέτρων, τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς ολόκληρη η Ιταλία τέθηκε σε κατάσταση καραντίνας, σε υστάτη προσπάθεια να ελεγχθεί η επιδημία του κορονοϊού στη γειτονική χώρα. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας, με τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία να προκύπτουν το επόμενο διάστημα.

Πέραν των τουριστικών επιχειρηματιών, που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακύρωσης ταξιδιών και συνεδρίων, οι εξαγωγές θα πληγούν καίρια από την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ οι συνέπειες από την επιβολή γενικής καραντίνας στη γειτονική χώρα θα είναι οδυνηρές για την Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν για την αναστολή καταβολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, προφανώς δεν είναι αρκετά, για το κακό που έρχεται. Απαιτείται συνολικό πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αρχής γενομένης από το «πάγωμα» της διαδικασίας καταβολής δόσεων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα των 120 δόσεων, να μη χάσουν τις σχετικές προθεσμίες.

Το κύριο πακέτο των μέτρων στήριξης της οικονομίας πρέπει, ωστόσο, να επικεντρωθεί στον τουρισμό. Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ούτε μπορούν να καλύψουν όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μεγαλύτερου και μικρότερου βεληνεκούς, πολύ σύντομα θα «σκάσουν κανόνια» στην εγχώρια αγορά, που θα επηρεάσουν ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, που δεν είναι απαραίτητο να έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό προϊόν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αρχικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είτε για να αποφευχθεί ο πανικός, είτε επειδή δεν εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση εξ αρχής, υποβαθμίστηκε η σημασία της υγειονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει πλέον ολόκληρη η υφήλιος. Η δική μας χώρα, που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας, οφείλει να θωρακιστεί ουσιαστικά, λαμβάνοντας μέτρα, που θα αποτρέψουν το εφιαλτικό σενάριο, το οποίο ήδη άρχισε να διαμορφώνεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου