Η ανησυχία για τον κορονοϊό προϋποθέτει άμεση αντίδραση των υπευθύνων

η-ανησυχία-για-τον-κορονοϊό-προϋποθέτ-170351

Η σχολική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και απατούνται προσεκτικοί, υπεύθυνοι και ταχείς χειρισμοί σε ανάλογες καταστάσεις

Η πρωτόγνωρη κατάσταση, που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, προκαλεί καθημερινά νέα δεδομένα, τα οποία η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να διαχειριστεί με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, που απατούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί και συντονισμένοι χειρισμοί, το αρμόδιο υπουργείο επιδεικνύει ακατανόητη και άκρως ανησυχητική αδράνεια ως προς τις διευκρινίσεις στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που καθημερινά εκφράζονται ανησυχίες από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οταν ξέσπασε η επιδημία του κοροναϊού στην Ιταλία και χρειάστηκε άμεση διαχείριση του ζητήματος με τις σχολικές εκδρομές, που έπρεπε να επιστρέψουν από τη γειτονική χώρα, προέκυψε πληθώρα ερωτημάτων από γονείς μαθητών, τα παιδιά των οποίων δεν συμμετείχαν στις συγκεκριμένες εκδρομές και ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού. Στα εύλογα ερωτήματα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης δόθηκαν ανεπαρκείς απαντήσεις μετά από πολλές ημέρες και σε αρκετές περιπτώσεις το αρμόδιο υπουργείο δεν απάντησε ποτέ.

Τώρα, που ο φόβος εξάπλωσης του κορονοϊού αυξάνει, όπως και οι πιθανότητες επιδημίας με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκύπτουν ζητήματα, στα οποία δεν δίνει απαντήσεις ούτε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Χθες, για παράδειγμα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας «βομβαρδίστηκε» από ερωτήματα γονέων, τα παιδιά των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά, αναπνευστικά ή σακχαρώδους διαβήτη.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό. Ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από εκπαιδευτικούς, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας και καθημερινά δίνουν το «παρών» στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο πώς μπορούν να προφυλαχθούν οι συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, που αυτό το διάστημα πρέπει να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα. Χθες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα γονέων και εκπαιδευτικών. Αν λάβουμε υπόψη τους ρυθμούς, με τους οποίους αντέδρασε το υπουργείο σε αντίστοιχο έγγραφο πριν από περίπου δέκα ημέρες, δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά στα αντανακλαστικά, τα οποία απαιτούνται στην προκειμένη περίπτωση.

Η σχολική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και απατούνται προσεκτικοί, υπεύθυνοι και ταχείς χειρισμοί σε ανάλογες καταστάσεις. Οι αρμόδιοι παράγοντες οφείλουν να απαντήσουν άμεσα στα ερωτήματα για την καλύτερη δυνατή προφύλαξη των ευπαθών ομάδων της σχολικής κοινότητας από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απειλεί κυρίως όσους έχουν βαρύ ιατρικό ιστορικό και προκαλεί μεγαλύτερες παρενέργειες σε άτομα με αναπνευστικά, καρδιακά και άλλα προβλήματα. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αισθανθούν πως είναι μόνοι και απροστάτευτοι στην κορύφωση έκτακτης κατάστασης οι άνθρωποι, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ειδικά τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας θα επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου