Καμπανάκι κινδύνου η αρνητική εικόνα των εκπτώσεων

καμπανάκι-κινδύνου-η-αρνητική-εικόνα-175421

Οπως αναμενόταν, η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων στην εμπορική αγορά του Βόλου έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Η κατάσταση είναι δυσάρεστη και εκτιμάται ότι οι απώλειες στον τζίρο των καταστημάτων είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, πάντα σε ό,τι έχει σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις, που κατά τα άλλα θεωρούνται από τις πιο δυναμικές και ελπιδοφόρες περιόδους της εμπορικής αγοράς.

Παρ’ ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ακριβή εικόνα της τοπικής αγοράς, οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου αποτυπώνουν απογοητευτική κατάσταση, η οποία είναι σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη στις εμπορικές αγορές μεγάλων πόλεων, όπου προηγήθηκαν έρευνες καταγραφής αναφορικά με τον τζίρο των καταστημάτων.

Ελάχιστοι εξεπλάγησαν από την αρνητική εικόνα της αγοράς, καθώς τα μηνύματα του προηγούμενου διαστήματος ήταν ξεκάθαρα. Περιορισμένη κίνηση, μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον και στοχευμένες αγορές από συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, καλλιέργησαν αρχικά περιορισμένες προσδοκίες για ανάκαμψη των εμπορικών καταστημάτων, στα επίπεδα τουλάχιστον που επιθυμούσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Προερχόμενοι από εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, σε ό,τι αφορά στα οικονομικά δεδομένα της αγοράς, εναπόθεσαν πολλές από τις ελπίδες τους για τόνωση της κατανάλωσης στις χειμερινές εκπτώσεις, που στην περίπτωση του Βόλου κράτησαν σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες. Παρά τη μεγάλη τους διάρκεια και τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων, οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στον συγκεκριμένο θεσμό, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών παραμένουν υψηλές και οι αποδοχές τους εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν οι προϋποθέσεις για την ανοδική πορεία, που έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία. Το κλίμα μιζέριας, που υφίσταται στην εμπορική αγορά τα τελευταία χρόνια, δεν άλλαξε ούτε στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, επειδή ακριβώς δεν υφίστανται ακόμη στη χώρα μας οι κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας. Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας παραμένει και εντείνεται, ενώ τα μέτρα μείωσης της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι αρκετά, ώστε να δώσουν την απαιτούμενη αναπτυξιακή ώθηση στην αγορά.

Στο κλίμα έρχονται να προστεθούν η ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού και οι εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ το κλίμα και επιδεινώνουν περαιτέρω την αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι στρέφονται στα σούπερ μάρκετ και γυρίζουν την πλάτη στα εμπορικά καταστήματα. Τα μηνύματα της φετινής περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων έχουν αξιολογηθεί και εκτιμηθεί κατάλληλα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Για αυτό και ζητούν από την κεντρική εξουσία την άμεση λήψη μέτρων για την τόνωση της αγοράς, προτού μας προλάβουν οι εξελίξεις και καταστεί μη αναστρέψιμη η σημερινή εικόνα της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου