Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος

ο-πανικός-είναι-ο-χειρότερος-σύμβουλο-182617

Οσο περισσότερο ασχολούνται με το θέμα του κορονοϊού τα ΜΜΕ, προβάλλοντας, εκτός από εξελίξεις με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, και τις απόψεις επιστημόνων, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, τόσο αυξάνεται ο πανικός στις τάξεις της κοινής γνώμης. Αυτό φαίνεται από το πώς αντιδρούν οι πολίτες τόσο ως καταναλωτές, όσο και ως γονείς. Στα σούπερ μάρκετ αδειάζουν καθημερινά τα ράφια από είδη, όπως οινόπνευμα, ζάχαρη, αλεύρι, ζυμαρικά και όσπρια, ενώ στα σχολεία, όπου επέστρεψαν μαθητές από εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, εφαρμόζεται άτυπο καθεστώς καραντίνας, προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

Στα Γιαννιτσά οι μαθητές της πρώτης και της δεύτερης τάξης Λυκείου είναι από χθες σε κατάληψη, προκειμένου να μην επιστρέψουν στο σχολείο οι συμμαθητές τους, που βρίσκονται στην Ιταλία και γυρίζουν απόψε, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό. Ανάλογες καταστάσεις θέλουν να αποφύγουν οι παράγοντες της εκπαίδευσης στον Βόλο, για αυτό και συμφώνησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, που επέστρεψαν προχθές από την Ιταλία.

Στο κλίμα πανικού έρχεται η διευθύντρια Εκπαίδευσης από την περιοχή του Μιλάνου να συγχαρεί τη διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου για το επίπεδο της φιλοξενίας, που εξασφάλισαν στην ιταλική αποστολή οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, το οποίο διευθύνει η Καίτη Γαρυφάλλου. Οπως είπε χαρακτηριστικά η Ιταλίδα διευθύντρια, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αντιμετώπισαν τους μαθητές σαν μιάσματα, ενώ στον Βόλο η φιλοξενία, της οποίας έτυχαν, ήταν υποδειγματική. Το συγκεκριμένο γεγονός στέλνει αισιόδοξα μηνύματα ότι δεν έχει χαθεί το μέτρο και πως πέρα από την αδικαιολόγητη υστερία υπάρχουν οι ψύχραιμες αντιδράσεις και ο πολιτισμένος τρόπος αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Η κατάσταση θα ήταν πάντως πολύ καλύτερη, αν το υπουργείο Παιδείας απαντούσε στα αιτήματα των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για οδηγίες, έτσι ώστε να γίνει η διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς να προκληθεί πανικός στη σχολική κοινότητα και το πιο σημαντικό χωρίς να στιγματιστούν μαθητές, οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν έχουν καμία ευθύνη για το γεγονός ότι βρέθηκαν στην Ιταλία, ενώ είχε ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και οι αντιδράσεις της πλειονότητας της κοινωνίας θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Αν πάψει ο πανικός και όλοι λειτουργήσουν με ψυχραιμία, εφαρμόζοντας αυτονόητα μέτρα ατομικής προφύλαξης, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, η διαχείριση του προβλήματος θα γίνει πιο εύκολη και οι συνέπειές του θα περιοριστούν. Αν πάλι κλιμακωθεί ο πανικός και κυριαρχήσουν οι ακραίες αντιδράσεις, ο έλεγχος θα χαθεί και οι επιπτώσεις θα είναι αντιστρόφως ανάλογες των προβλημάτων, τα οποία μπορεί να προκαλέσει επιδημία με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου