Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…

ούτε-φωνή-ούτε-ακρόαση-185301

Ενας μήνας συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από τη σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου. Παρουσία των τοπικών βουλευτών συντάχθηκε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών να την αποστέλλει στο υπουργείο και να ζητεί επείγουσα συνάντηση με τον Βασ. Κικίλια. Ο χαρακτηρισμός «επείγουσα» δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα για την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό.

Δυστυχώς, έναν μήνα μετά δεν υπάρχουν ούτε απάντηση, ούτε παραμικρή αντίδραση στο συγκεκριμένο αίτημα. Με τρόπο προσβλητικό και υποτιμητικό, όχι μόνο για τους συντάκτες της επιστολής, αλλά και για την τοπική κοινωνία, που ταλανίζεται από την έλλειψη νοσοκομειακών γιατρών στο Αχιλλοπούλειο, ο υπουργός Υγείας αντιμετωπίζει μείζον ζήτημα για τον Βόλο και τον νομό Μαγνησίας συνολικά.

Ούτε καν για τυπικούς λόγους ο Βασ. Κικίλιας δεν βρήκε λίγα λεπτά, ώστε να απαντήσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Ούτε, επίσης, ανέθεσε σε κάποιον από τους πολυπληθείς συνεργάτες του να απαντήσει στην επιστολή, η οποία έχει χαρακτήρα κραυγής αγωνίας και περιγράφει την οριακή κατάσταση, που υφίσταται σε δημόσια δομή υγείας, με ευθύνη για περισσότερες από 200.000 ψυχές.

Ισως θεωρούν στο υπουργείο Υγείας ότι η προκήρυξη 14 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, αν όλα πάνε καλά οι προσλήψεις θα έχουν γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιρού, καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου και μπορεί να καταλαγιάσει την ανησυχία των πολιτών και τις αντιδράσεις των αρμόδιων εκπροσώπων φορέων. Ισως πάλι θεωρούν πως με την επίμαχη προκήρυξη μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, που διεκδικεί καλύτερες υπηρεσίες υγείας και έχει την απαίτηση να εξυπηρετείται, όταν προκύπτει ανάγκη, όπως αρμόζει σε σύγχρονο κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, η αδιαφορία και η απροθυμία του υπουργείου Υγείας να απαντήσει στην επιστολή των νοσοκομειακών γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ίσως είναι ενδεικτικές των προθέσεών του ως προς την επίλυση του μείζονος προβλήματος της υποστελέχωσης στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα και όχι μόνο. Ισως ο υφιστάμενος σχεδιασμός για ιδιωτικοποιήσεις Νοσοκομείων να επιβάλλει ανάλογη αντιμετώπιση των διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών για το αυτονόητο, την επαρκή κάλυψη με ιατρικό προσωπικό νευραλγικών δομών υγείας, προκειμένου να μην αισθάνεται ο πολίτης εντελώς απροστάτευτος.

Ειδικά σε περιόδους όπως η τρέχουσα, που η ανησυχία για τον κορονοϊό μεγαλώνει και οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υγειονομικών φορέων για ετοιμότητα και σχέδιο, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τον κόσμο. Το δημόσιο σύστημα υγείας απογυμνώθηκε από προσωπικό την τελευταία δεκαετία, στη συνέχεια υπήρξε αδράνεια ως προς την κάλυψη των κενών και τώρα, που υγειονομική κρίση χτυπά την πόρτα της χώρας μας, εκφράζονται διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου