Αμήχανος κρατικός μηχανισμός

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-25, 16:22:05
Αμήχανος κρατικός μηχανισμός

Δεν είναι μόνο οι Ελληνες μαθητές, που βρίσκονται στη γειτονική χώρα και οι ιταλικές αποστολές, οι οποίες φιλοξενούνται από ελληνικές οικογένειες

 

Η επιδημία του κορονοϊού είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, χωρίς, όπως φαίνεται, την απαιτούμενη προετοιμασία. Το υπουργείο Υγείας, που απέτυχε να αντιμετωπίσει θέματα ρουτίνας, όπως η επαρκής στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και η έγκαιρη τοποθέτηση των νέων διοικητών των νοσοκομείων, θεωρείται αμφίβολο αν μπορεί να διαχειριστεί έκτακτη κατάσταση, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε πιο οργανωμένες χώρες από την Ελλάδα.

Οι πολύωρες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας και η καθυστέρηση να δοθούν απαντήσεις ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης των περιπτώσεων μαθητικών εκδρομών, οι οποίες ήδη βρίσκονται στην Ιταλία ή αντίστοιχων περιπτώσεων Ιταλών μαθητών, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αμηχανία των αρμόδιων υπηρεσιών να διαχειριστούν κρίση, χωρίς να προκληθεί πανικός στους πολίτες.

Στα σχολεία ήδη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα. Δεν είναι μόνο οι Ελληνες μαθητές, που βρίσκονται στη γειτονική χώρα και οι ιταλικές αποστολές, οι οποίες φιλοξενούνται από ελληνικές οικογένειες. Τίθενται πλέον ερωτήματα και για τις εκπαιδευτικές εκδρομές, που επέστρεψαν στη χώρα μας από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και διέσχισαν την Ιταλία, διανυκτερεύοντας σε περιοχές εντός της ζώνης με τα μέτρα καραντίνας, όπως το Μιλάνο. Ανάλογα ερωτήματα τίθενται επίσης και για τους Ελληνες μαθητές, που συναναστράφηκαν με αντίστοιχους Ιταλούς κατά τη διάρκεια κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρίτες χώρες, μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού στην Ιταλία.

Στα ερωτήματα οι αρμόδιοι δεν δίνουν απαντήσεις, παρά μόνο συσκέπτονται και ζητούν από τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση και δίχως ξεκάθαρες οδηγίες από το κράτος, ο κόσμος αποκλείεται να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη έκτακτη κατάσταση με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Ηδη στις σχολικές κοινότητες επικρατούν σύγχυση, αγωνία και φόβος. Οι μαθητές, που επέστρεψαν από τη γειτονική χώρα, ζητείται να τεθούν σε καραντίνα, παρ’ ότι οι πόλεις που επισκέφτηκαν βρίσκονται πολύ μακριά από την επικίνδυνη ζώνη του ιταλικού βορρά.

Οι μαθητικές εκδρομές, που ήδη βρίσκονται στην Ιταλία, αναμένουν οδηγίες, όπως και οι αποστολές των Ιταλών μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών, που φιλοξενούνται από ελληνικές οικογένειες. Αν δεν υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις και ξεκάθαρες οδηγίες από τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα αργήσουν η σύγχυση και η ανησυχία στα σχολεία να μετατραπούν σε πανικό και σπασμωδικές κινήσεις. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τα ΜΜΕ δεν θα μπορέσουν να σταθούν ούτε αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων και αρχίσουν τη διασπορά ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων μόνο και μόνο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο καθυστερούν να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με υπεύθυνο τρόπο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επικρατήσει πανικός και να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
9
=