Με τις online μετρήσεις επέστρεψε και το κλίμα τρομοκρατίας

με-τις-online-μετρήσεις-επέστρεψε-και-το-κλί-190818

Από τις πρώτες κιόλας ώρες, που αποκαταστάθηκε η λειτουργία του σταθμού μέτρησης της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και άρχισαν να μεταδίδονται on line τα αποτελέσματα για τα επίπεδα των μικροσωματιδίων, η τοπική κοινή γνώμη δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζεται από δημοσιεύματα, τα οποία προκαλούν τρόμο και πανικό στους πολίτες. Επανήλθαν οι πηχυαίοι τίτλοι για το «σοβαρό πρόβλημα αέριας ρύπανσης που αντιμετωπίζει ο Βόλος», για «το επικίνδυνο κοκτέιλ των αέριων ρύπων που κατακλύζει την ατμόσφαιρα» και για «τον θάλαμο αερίων που προκαλείται κάθε βράδυ πάνω από τα κεφάλια μας».

Το κλίμα τρομοκρατίας, που κάποιοι προκαλούν είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, πλήττει την εικόνα του Βόλου και ακυρώνει την προσπάθεια να επιστρέψει η πρωτεύουσα της Μαγνησίας στη θέση που της αξίζει. Η εικόνα πόλης, που έχει επιβαρυμένο αέρα και κάθε βράδυ πνίγεται στους αέριους ρύπους, μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων επιμένουν να τρομοκρατούν τους πολίτες για τους δικούς τους λόγους, ωστόσο εκείνοι, που αναπαράγουν και συντηρούν το κλίμα, καθίστανται συμμέτοχοι στο «έγκλημα».

Ουδείς διαφωνεί ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Πρόκειται για πρόβλημα, που ταλαιπωρεί όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και οξύνθηκε την τελευταία δεκαετία για τους γνωστούς λόγους. Πόλεις με αντίστοιχα πληθυσμιακά μεγέθη βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση. Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες προκαλούν σχεδόν κάθε βράδυ πραγματικά αποπνικτική ατμόσφαιρα πάνω από τα κεφάλια μας. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, επιδημιολογικές μελέτες και αξιόπιστες επιστημονικές εργασίες, που να συνδέουν τη θνησιμότητα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου με την αέρια ρύπανση.

Οσο θα διαρκεί η εκπόνηση της μελέτης, που ανέθεσε στο ΑΠΘ η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον εντοπισμό της πηγής της έντονης δυσοσμίας στον Βόλο, καθώς και για την καταγραφή με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο του προβλήματος της αέριας ρύπανσης και των διαστάσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καύσης ακατάλληλων υλικών από τους πολίτες, καθώς επίσης και της λειτουργίας μεγάλων βιομηχανικών μονάδων γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα, απαιτούνται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κυρίως από όσους ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Οι ειδήσεις με σκοπό τον εντυπωσιασμό και την επισκεψιμότητα των διαδικτυακών ΜΜΕ δεν έχουν καμία θέση στη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέχρι να μιλήσουν οι επιστήμονες και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, ας σιωπήσουν όλοι οι άλλοι, ενώ οι πολίτες ας κλείσουν τα αφτιά τους και ας πάψουν να λαμβάνουν υπόψη όσους έχουν αναλάβει εργολαβικά την εκστρατεία τρομοκράτησης της κοινής γνώμης για ιδιοτελείς σκοπούς. Πρόβλημα υπάρχει. Δεν ξέρουμε, όμως, ούτε τις διαστάσεις του, ούτε τους πραγματικούς υπαίτιους. Οσο, λοιπόν, περιμένουμε να μας διαφωτίσουν οι ειδικοί, ας σταματήσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τους κατ’ επάγγελμα τρομολάγνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου